Чешка упозорила свој државни радио и две телевизије што нису цензурисали Земана

20-11-2014 04:16:26 | | Факти/ mojenovosti.com |

Чешка тако „напредује“ на терену политкоректности да се нашла на мање од пола корака од цензурисања сопственог шефа државе Милоша Земана.

Чешки Савет за радио и телевизију изрекао је, наиме, јавне опомене државном радију у и двема телевизијама због Земанове лексике, односно „вулгарности“ у интервјуу који су емитовали. Тачније, чешки аналог РРА истовремено је објавио да казне овога пута неће бити наплаћене зато „вулгарности“ шефа државе ипак нису нанеле штету „деци и омладини“.

А шта се стварно догодило? Откуд таква и толика прашина?

Чешки државни радио је 2 новембра направио свој традиционални интервју са шефом државе. Разговор какве је почео да прави пре 80 година. Са тадашњим председником Чехословачке Томашом Масариком.

Земан је током интервјуа употребио неколико израза које ЕУ-политкоректност, по правилу, цензурише. Међутим, новинар који је разговарао са Земаном није искључио микрофон. Потом су цео интервју пренели и Чешка телевизија и Тв Нова.

Сав Земанов „грех“ је у томе што је у том интервјуу са енглеског на чешки буквално превео назив познате руске групе Pussy Riot и што је на чешком - по оцени чешке РРА - био „вулгаризам“ који је имао тежину „псовке“.

Земан је Pussy Riot назвао „порнографском групом одговорном за хулигански испад у православној цркви“. При том је имао у виду познати скандал који су припаднице групе направиле у московском Храму Христа Спаситеља.

Земан је у интервјуу - да би био убедљивији и да му нико не би морао да верује на реч - цитирао делове песма те групе, оценивши да оне немају никакве везе са правим борцима за људска права и слободе.

Поводом пацки које су добили државни радио и телевизија и Нова, Земан је националној „РРА“ - као и свим другим критичарима - посаветовао да поново прочитају Хашеков роман о војнику Швејку. Нарочито „пишчев предговор у којем се говори о адекватности коришћења вулгаризама“.