Лавров: Солидаришемо се са напорима Ирака за нормализацију стања у земљи

24-07-2017 12:11:33 | | фото: © РИА Новости / Сергей Гунеев/ vostok.rs |


Русија се солидарише са напорима ирачког руководства да нормализује ситуацију у земљи и искорени тероризам, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров на састанку са потпредседником Ирака Нуријем ел Маликијем.

„Солидаришемо се са напорима које ирачко руководство предузима за нормализацију стања у земљи, пре свега за искорењивање терористичке претње“, рекао је Лавров.

Према речима министра, веома је важно да се та борба не води изоловано, већ у контексту заједничких напора међународне заједнице за искорењивање терористичке претње у региону, укључујући и територију Ирака, Сирије, Либије, Јемена и других земаља.

Ирачке власти су 10. јула званично објавиле победу над терористичком групом ДАЕШ у Мосулу, чија се операција за ослобођење водила од октобра 2016.

Лавров је такође рекао да Русија има за циљ „даљи развој и унапређење сарадње, нашег партнерства, чији су темељи постављени у другој половини прошлог века“.

Он је рекао да Русија покушава да појача напоре руководства Ирака да обнови економију и побољша борбену способност снага безбедности.