Рјабков: Питање приступа руској дипломатској имовини у САД није предмет трговине и нагодби

20-07-2017 09:30:13 | | фото: Петр Кассин / Коммерсантъ/ vostok.rs |


Многе инсинуације у медијима на тему другог, „тајног“ састанка председника Русије Владимира Путина и председника САД Доналда Трампа могу се објаснити фикс-идејом на ту тему, изјавио је заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков.

„Сваки од лидера (двадесеторке) вољан је да комуницира (у оквиру вечере) са онима и на начин на који сматра да је одговарајући. Постоје десетине контаката ове врсте који се нигде не бележе, а фиксација је у главама оних који у томе виде неки криминал“, рекао је Рјабков на телевизији „Русија 1“.

Они који кажу да је амерички председник Доналд Трамп прекршио протокол одржавањем другог састанка са руским председником на самиту Г20, намеравају да поткопају ауторитет америчког лидера, сматра Рјабков.

„Они који тако постављају питање, раде на подривању ауторитета председника Трампа, желе да му створе додатне потешкоће“, рекао је он.

Заменик руског министра навео је да се сама чињеница било каквих контаката са представницима Русије у САД представља као криминал.

„Знате, испоставља се да се сама чињеница неких контаката са представницима Русије у САД претвара у некакав криминал“, истакао је Рјабков.

Неки амерички медији саопштили су да је састанак двојице лидера током вечере на самиту Г20, о којем је раније говорио портпарол Кремља Дмитриј Песков, трајао је око сат времена. Притом су многи медији обратили пажњу на чињеницу да раније Бела кућа није саопштила о том састанку.

Чак и ако Москва подигне белу заставу, Вашингтон ће учинити све да се не укину санкције Русији, изјавио је заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков.

„Знамо да те санкције које су сада уведене, шта год да урадимо, на пример да изјавимо да смо сагласни са свим и подижемо белу заставу, свеједно ће почети испитивања и захтеви. Сенатори, конгресмени, наћи ће милион изговора да ништа не укидају“, рекао је Рјабков на телевизији „Русија 1“.

Москва верује у оправданост свог става о реципрочним мерама на санкције које је Вашингтон наметнуо Русији и неће их укидати под притиском, рекао је Рјабков.

„Под притиском нико неће учинити оно што жели та земља која покушава да изврши притисак. То је противправни чин који се не уклапа у норме међународног права. Суштина је да се наш став заснива на веровању у сопствену исправност, увереност да све радимо у интересима заштите међународног права… Без обзира колико се овој теми подсмевају наши непријатељи, то је чврста основа нашег понашања“, истакао је Рјабков одговарајући на питање могу ли се сматрати ефикасним контрасанкције Русије против САД уколико оне штете руској економији.

Питање приступа руској дипломатској имовини у САД није предмет трговине и нагодби, рекао је Рјабков.

„Не дозвољавамо никакве услове под којима ова имовина може да нам буде враћена. То није предмет трговине“, истакао је он.

Према његовим речима, многи признају да је садашња америчка администрација „склона таквим договорима“.

„Ми за сада не видимо никакве назнаке припрема одређених нагодби, не видимо разлог да се замислимо над овим категоријама, јер једноставно треба да нам се врати оно што нам припада. Поступци САД су грубо кршење Бечке конвенције и других споразума“, додао је заменик руског министра.

Крајем 2016. године администрација Барака Обаме увела је пакет санкција због „мешања у изборе“ и „притиска на америчке дипломате“ који раде у Русији.

Између осталог, блокиране су две стамбене зграде, као и једна викендица, коју је користио стални представник Русије у Њујорку у власништву руске дипломатске мисије.

Министарство спољних послова Русије саопштило је раније да Москва задржава право да узврати истом мером уколико Вашингтон не реши проблем са руском дипломатском имовином у САД и друга осетљива питања.