Валериj Гергиjев уручио награде победницима петог фестивала руске музике „Бољшој“

17-07-2017 03:28:48 | | / vostok.rs |


На Мећавнику се завршио фестивал класичне музике Бољшој, који се већ пети пут заредом одржава уз подршку компаније Гаспром њефт.

Током два дана, 62 млада талента из Србије, Републике Српске и Русије су се дружили, учили од славних мајстора и, наравно, борили за награде фестивала. Током сваке фестивалске вечери, гледаоци су могли да уживају у наступима познатих музичара – виолиниста Романа Симовића и Татјане Самуил, мецосопрана Милијане Николић, виолончелисте Јустуса Грима. Они су свирали у пратњи Симфонијског оркестра Бољшој којим је дириговао Србољуб Динић.



Међу учесницима конкурсног програма у групи 18-25 година, најбољи је био србски квинтет хармоника из Источног Сарајева – Accordeus. Златну награду уручио им је уметнички руководилац Маријинског театра, диригент Валериј Гергијев; сребрну матрјошку добила је флаутисткиња Ана Малков (Нови Сад), бронзану матрјошку добила је пијанисткиња Ивана Дамјанов (Нови Сад).



У узрасној категорији 13-17 година, златну матрјошку освојила је пијанисткиња Светлана Зверева из Санкт Петербурга, сребрну матрјошку добила је пијанисткиња Јана Јаковљевић из Београда, а бронзану матрјошку освојила је сопран Виолета Сабајева из Омска.

У оквиру новог програма Дијалог талената пред гостима фестивала наступили су млади музичари - Аљона Ростовска (сопран, Русија), Алекса Мирковић (хармоника, Србија), Мина Радивојевић (сопран, Србија), Јелизавета Антонова (вокал, Русија), Александра Латиновић (виолина, Србија) и Владислав Хандогиј (клавир, Белорусија).



Изнанеђење за госте и учеснике фестивала био је отворени мајсторски час Валерија Гергијева који је одржао оркестру Бољшој.