РТ: „Побеснели Макс“ - Заплењена борбена возила терориста Мосулу

15-07-2017 02:31:56 | | фото: © Thaier Al-Sudani / Reuters/ vostok.rs |


Извор: Восток, РТ

Ирачке снаге безбедности у ослобођеном граду Мосулу представиле су десетине заплењених аутомобила, модификованих у стилу "Побеснелог Макса", а помоћу којих је терористичка организација нападала или планирала да користи у самоубилачким нападама - аутомобил-бомба.


Возила су постављена у седишту Федералне полиције у близини Хамам ал-Калила рејона у северном ирачком граду Мосулу, а који је недавно ослобођен од стране ирачких снага под покровитељством Коалиције САД.

Већина возила је покривена металним плочама као средством импровизованог оклопа. Путнички одељци аутомобила су избачени и напуњени експлозивом.


Thaier Al-Sudani / Reuters

Нека возила имају неку врсту шина на крововима, вероватно за импровизоване ракетне бацаче.


Thaier Al-Sudani / Reuters

Једно возило-бомба је заплењено у изради. Недостају му предњи делови, да би био обложен металним плочама директно на рам возила.


Thaier Al-Sudani / Reuters

Нека возила представљају борбена возила, а не као већина "бомбе на точковима", са више прецизније постављеним оклопима и оружјем.


Thaier Al-Sudani / Reuters

Неколико возила су и оклопни булдожери, такође обложени металним плочама, као и прозорима од армираног стакла, који су вероватно узети из неких од фабрика борбених возила.


Thaier Al-Sudani / Reuters

Једно посебно возило је камионска приколица са куполом тенка Т-55.


Thaier Al-Sudani / Reuters

Иако овај систем очигледно нема заштиту или флексибилност стварног тенка, чини се да је прилично добро прикривен - бар да преживи ваздушне ударе.


Thaier Al-Sudani / Reuters