„Касперски“ избачен са списка испоручилаца производа у државним структурама САД

12-07-2017 10:56:59 | | / vostok.rs |


Администрација председника САД Доналда Трампа изузела је „Лабораторију Касперски“ са два списка испоручилаца чији производи могу да се користе у државним структурама, јавља Ројтерс.

Наведено је да су производи руске компаније избрисани са спискова Администрације заједничких служби САД који садрже имена испоручилаца са којима је дозвољено закључивати договоре о пружању услуга у области информационих технологија и дигиталне опреме. Према речима представника ресора, ова одлука је донета „након пажљивог разматрања“.

Руководство „Лабораторије Касперски“ је саопштило да је то приватна компанија која нема политичке везе, али да се нашла увучена у геополитичку борбу.

У америчким медијима су се последњих месеци више пута појављивале спекулације да „Лабораторија Касперски“ тесно сарађује са обавештајним службама Русије. Директор фирме Јевгеније Касперски је почетком јула изјавио у интервјуу за Асошијетед прес да је спреман да преда америчким властима изворни код програма који израђује како би демантовао могуће сумње.