РТ: Хаотична евакуација Мосула изазивала још више погинулих - Лавров

12-07-2017 09:04:56 | | фото: © Goran Tomasevic / Reuters / RT/ vostok.rs |


Извор: Восток, РТ

Ирак и коалиција САД нису успели да створе услове за организовано повлачење људи из Мосула, што је довело до повећања броја жртава током операције против "Исламске државе", рекао је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

"У случају Мосулa, нису створени услови да се омогући цивилима да напусте град на организован начин. Све је било хаотично и спонтано. Очигледно, када се то догоди на такав неочекивани начин, појављују се потешкоће и изазива се већи број жртава", рекао је Лавров је новинарима након неформалног састанка савета ОЕБС-а у Аустрији.

У понедељак је ирачки премијер Хајдер Абад званично објавио да је Мосул, који је био главно упориште "Исламске државе" у Ираку за последње три године, потпуно ослобођен од терориста.

Међутим, осам месеци дуга операција, коју су ирачке снаге спроводиле уз подршку авијације коалиције САД и специјалних снага, оставио је већи део града у рушевинама, што је довело до хиљада цивилних жртава и око милион интерно расељених људи.

"Наравно, драго нам је што су терористи претрпели пораз, али је цена победе против тероризма висока у сваком случају", рекао је Лавров.

У уторак је "Амнести Интернешенел" саопштио критички извештај, који је оптужио коалицију коју предводе САД у Мосулу за погрешне и претеране нападе, позивајући их да јавно признају пропусте у заштити живота цивила.

Раније је хуманитарна координатор УН у Ираку, Лиза Гранде, саопштила да је преко 8.000 цивила убијено или рањено у Мосулу, док је 915.000 становника било приморано да побегне.

Од 44 стамбена кварта у Мосулу, шест је потпуно уништено, 22 су умерено оштећени, а 16 лакше, саопштила је Гранд.

Лавров је указао на очигледно лицемерје главних светских медија у вези Мосула, поредећи га са извештавањем о ослобађању Алепа у Сирији током анти-терористичке опеарције сиријске војске и руских снага. Иако су специјални коридори створени како би цивили и милитанти напустили град, операција за ослобођење источног дела Алепа је оштро критикована.

"Била је хистерија због цивила, наводно да су изложени великим патњама. Била је хистерија јер смо сиријска војска, ми, заједно са нашим партнерима из Турске и Ирана организовали коридор за повлачење цивила из источног Алепа и повлачење милитаната. Били смо оптужени за етничко чишћење ", рекао је Лавров.

"Међутим, сада је чињеница да се многи становници враћају у Алепо бежећи од наших западних колега. Они воле да затварају очи пред тим", додао је Лавров.

Западни медији су такође тврдили да сиријско-руске хуманитарне акције не садржи "ни лек ни медицинску опрему", што је касније оповргнуто доказима.

"Након што је источни Алепо ослобођен у децембру 2016. године представницима Светске здравствене организације (СЗО) су посетили тај део града и открили велике залихе лекова и материјала, као и свега што је потребно да би се бринуло за нечије здравље," нагласио је Лавров.

Лавров је рекао да се Москва званично обратила УН-у за објашњење, зашто СЗО као тело, које је одговорно за хуманитарна питања, није било упознато са реалном ситуацијом са медицинским средствима у источном Алепу и није учинио ништа да заустави медијске дезинформације.

До сада није дошао никакав одговор од УН-а, али ће се Москва "залажоти за објашњење", рекао је Лавров.

УН су у међувремену позвале ослободиоце Мосула да обезбеде сигурност за цивилно становништво у граду, те да осигурају њихова људска права, рекао је Фархан Хак, заменик портпарола генералног секретара УН-а.

"С једне стране ми смо свакако задовољни што "Исламска држава" више не контролише град. Али, у исто време, желимо да будемо сигурни да ће све силе које су помогле ослободити град Мосул у последњих неколико дана, укључујући и ирачке снаге безбедности и неке од њихових савезника, проверити да ли су цивили заштићени и да ли се поштује владавина права", рекао је Хак.