Путин: Русија против незаконитих трговинских и финансијских ограничења

07-07-2017 12:43:57 | | © Фото : Фотохост-агентство/ Алексей Куденко/ vostok.rs |


Руска страна је против незаконитих трговинских и финансијских ограничења и намерава да усмери пажњу „двадесеторке“ на питања обезбеђивања позитивне динамике у глобалној трговини, изјавио је председник Русије Владимир Путин.

„Током расправе о светској трговини у оквиру Г20, руска страна жели да се фокусира на питања обезбеђивања позитивне динамике у глобалној трговини. Ми се противимо растућем протекционизму у свету. Нелегитимна трговина и финансијска ограничења са очигледним политичким конотацијама заправо су усмерени на елиминисање конкуренције, доводе до ограничења пословних односа и губитка поверења међу учесницима економске сарадње, чиме се цепа само ткиво светске економије“, рекао је Путин говорећи на састанку лидера земаља БРИКС-а на маргинама самита Г20 у Хамбургу.

У том смислу он је рекао да Г20 треба енергично да брани принципе слободне равноправне и узајамно корисне трговине која се садржи у универзалним правилима СТО.

„Уверени смо да ’група двадесет‘ треба да пружи већи допринос успостављању правичног модела глобалног развоја, модела који ће моћи да обезбеди одрживи инклузивни раст, помоћи да се елиминише акумулирани дисбаланс између земаља“, истакао је Путин.

Важна активност Г20 је побољшање међународног финансијског система који би требало да ради у интересу свих економија, укључујући и земље у развоју, а за то пре свега морамо да промовишемо даљу реформу ММФ, додао је Путин. Русија обраћа посебну пажњу расправи о питањима везаним за климатске промене и енергетски развој.

„Русија је поуздан снабдевач енергије на светско тржиште, у многе земље и регионе света. Намеравамо да наставимо активно да учествујемо у усаглашавању светског тржишта енергије, смањењу нестабилности цена и заједно са другим земљама, добављачима и купцима горива, осигурава глобалну енергетску безбедност“, истакао је Путин.

У свом говору, руски председник је покренуо питање борбе против тероризма, истичући да ниједна држава не може сама да се носи са том пошасти и заштити своје грађане и због тога је Русија више пута преузимала иницијативу за стварање заједничког фронта против тероризма са централном улогом УН.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут