Информација западних медија да је Русија блокирала резолуцију о Севернoj Кореји није истинита

07-07-2017 07:48:16 | | / vostok.rs |


Информација западних медија да је Русија блокирала резолуцију СБ УН о ракетним тестирањима Северне Кореје од 4. јула није истинита, изјавио је прес-секретар сталног представништва Русије при Уједињеним нацијама Федор Стржижовски.

„Због саопштења која су се појавила у западним медијима да је Русија наводно блокирала саопштење за медије СБ УН о севернокорејском ракетном лансирању 4. јула, желели бисмо да дамо следећи коментар: та информација није истинита. Руска делегација, о чему је говорио стални представник Владимир Софроников током отварања седнице СБ УН, о овом питању 5. јула не може да се сложи са дефиницијом поменутог лансирања као што је тестирање интерконтиненталне балистичке ракете“, навео је он.

Раније су западни медији јавили да је Русија блокирала резолуцију Савета безбедности Уједињених нација о Северној Кореји, рекавши да је потребно разјашњење и истрага о наводном лансирању интерконтиненталне балистичке ракете.

Заменик руског амбасадора при УН Владимир Сафронков рекао је на ванредној седници Савета безбедности да лансирање ракете које је Северна Кореја спровела у среду „захтева темељно разјашњење и истрагу“ и нагласио да је у питању можда било лансирање ракете средњег домета.