Три руске технологије возила без возача

06-07-2017 10:22:20 | | Илустрација: Global Look Press / Руска реч/ vostok.rs |

Први аутобуси без возача ће већ у септембру почети да саобраћају у Владивостоку.


Први руски аутономни аутобус Matryoshka ће бити тестиран у Владивостоку на трећем Источном економском форуму који ће се одржати 6. и 7. септембра 2017. у кампу Далекоисточног федералног универзитета (ДВФУ). Аутобус ће заједничким снагама тестирати ДВФУ и компанија Bakulin Motors Group (BMG) која је иницирала пројекат. То је
саопштилауниверзитетска информативна служба.

И друге руске компаније интензивно раде на конструисању аутономног транспорта. Планове везане за стварање аутобуса и аутомобила без возача изнели су и „Камаз” (компанија која прави камионе) и интернет сервис „Яндекс.Такси”.

Аутономна Matryoshka

Matryoshka је транспортно средство без возача конструисано у иновационом центру Сколково. Овај аутобус може превозити путнике и терет, а може служити и као комунално возило.

Илустрација: Дмитриј Серебрјаков /ТАССИлустрација: Дмитриј Серебрјаков /ТАСС

Електрични аутобуси могу да приме 8-12 путника. Акумулатор се пуни 4 часа. Са пуним акумулатором аутобус може да пређе 130 км брзином од 30 км/ч. Путници могу да успоставе видео-везу са диспечером. Већина делова (80%) произведена је у Русији.

Руководилац и власник компаније BMG Алексеј Бакуљин раније је
изјавиода пробни примерак аутобуса кошта 8,5 милиона рубаља. Требало би да се у серијској производњи цена смањи на 3,5 милиона рубаља.

У Русији још увек нису дефинисане норме за регулисање аутономног саобраћаја, тако да су прва тестирања „Матрјошке” вршена на затвореним полигонима Сколкова. BMG планира да у најскорије време тестира аутономни аутобус и у градском саобраћају.

Паметни аутобуси марке „Камаз”

И руски произвођач камиона „Камаз” направио је аутомни аутобус „Шатл” у сарадњи са Централним научноистраживачким аутомобилским и аутомоторним институтом НАМИ. Већи део средстава је обезбедио „Камаз”.

Илустрација: Марина Лисцева/ТАССИлустрација: Марина Лисцева/ТАСС

„’Шатл’ поседује технологије дубинског машинског учења и препознавања и детектовања удаљених објеката, као и технологије прецизног позиционирања возила на путевима”, каже главни конструктор иновационих аутомобила „Камаз” Сергеј Назаренко. Аутобус прима 12 путника. Користиће се на затвореним територијама и функционисаће помоћу сензора који су тако распоређени да не постоји „мртав угао”.

Рад на аутономним аутобусима је започет 2016. године. „Камаз” је представио први „Шатл” прошле године на Московској међународној изложби аутомобила. Тада је ова компанија потписала споразум са руском интернет компанијом Yandex о заједничком конструисању аутономног транспорта.

На Светском фудбалском првенству 2018. године Русија ће као домаћин представити радне прототипе возила без возача у аутомном режиму и у режиму даљинског управљања, саопштио је Назаренко. После презентације ће „Шатл” бити дорађен и припремљен за серијску производњу чије покретање је планирано за 2020. годину. Предвиђено је да аутономни аутобус на електрични погон кошта 10 милиона рубаља.

„Камаз” сматра да ће за куповину овог аутобуса бити заинтересовани власници затворених и полузатворених територија, а то су велики паркови, изложбени простори и одмаралишта. Представници компаније не искључују ни могућност извоза аутобуса у иностранство.

Јандексови аутономни аутомобили

Компанија Yandex је 30. маја 2017. године на Јутјубу објавила видео-снимак тестирања прототипа аутономног аутомобила.

Софтвер аутономног возила конструисаног на бази Тојотиног комбија има навигацију, геолокацију, „рачунарски вид” и машинско учење. Све те технологије примењују се у гео-информационим сервисима „Јандекса” (Карте, Навигатор, Застоји и Панораме). „Наш прототип може самостално, без возача, да се креће задатом трасом од једне тачке до друге”, рекао је за „Руску реч” представник Јандекса. Возило може да детектује и заобилази препреке (између осталог и друге аутомобиле и људе), да се зауставља и наставља кретање у случају потребе.

Илустрација:  YandexИлустрација: Yandex

Ову технологију ће први тестирати „Яндекс.Такси”, али је „Јандекс” спреман да сарађује и са другим компанијама и произвођачима аутомобила. Ова руска компанија планира да у току године започне тестирање свог производа у саобраћају, али је засада, по речима њеног представника, рано говорити о масовној примени возила.

Ана Третјак,
Руска реч