Пети фестивал руске класичне музике „Бољшој“: Наступи младих талената из Србије, Републике Српске и Русије

05-07-2017 02:34:41 | | / vostok.rs |


На Петом фестивалу руске класичне музике „Бољшој“ на Мокрој Гори у присуству неких од највећих имена у свијету класичне музике у такмичарском програму ће наступити 60 младих талената из Србије, Републике Српске и Русије.

„Млади музичари такмичиће се за златну, сребрну и бронзану `Матрјошку` у двије старосне категорије – од 13 до 17 и од 18 до 25 година“, најавио је данас оснивач фестивала, прослављени режисер Емир Кустурица на конференцији за новинаре у просторијама продукцијске куће „Раста интернационал“.

О најбољима ће одлучити жири, који чине директор Школе за музичке таленте из Ћуприје Данијела Јовић као предсједник, прослављени руски пијаниста Јуриј Розум и професор Зоран Комадина.

У ревијалном програму гости ће бити чувени руски виолиниста Роман Симович, који је концерт-мајстор Лондонске филхармоније, мезосопран Милијана Николић, виолинисткиња Татјана Самуил и виолончелиста Јустус Грим.

Према ријечима Емира Кустурице, специјално изненађење представљаће долазак једног од најзначајнијих диригената данашњице Валерија Гергијева, шефа диригента Минхенске филхармоније, који је нашао времена да фестивал посјети између два наступа.

„Свјетски премијерни наступ у Србији имаће квинтет Романа Симовича, који је посебно оформљен за Пети фестивал руске музике `Бољшој`, а чине га врхунски музичари, који наступају са најпрестижнијим оркестрима и реномираним диригентима – виолинисти Роберт Лакатош и Милијана Симович, виолончелисти Тим Хју и Ксенија Јанковић и пијаниста Владимир Милошевић“, навео је Кустурица.

Мајсторске курсеве младим музичарима талентима одржаће звијезде фестивала, а у оквиру новине у програму под називом „Дијалог талената“ представиће се по четири млада талента из Русије и Србије.

Према програму фестивала, који ће бити одржан од 13. до 15.јула, предвиђен је и наступ симфонијског оркестра „Бољшој“, који чине остварени музичари и студенти музичких академија, а наступиће под диригентском палицом прослављеног србског маестра Србољуба Динића.

Кустурица је најавио да ће на крају фестивала „пошто је музика један од медија, који најбрже и најдјелотворније утиче на људе, као врста аспирина“, ове године гост бити и велики пјесник Бора Ђорђевић.

„Можемо слободно да кажемо да је овај фестивал постао озбиљна културна тачка на мапи Србије, да је рађен и наставља да ради и живи заједно са руском браћом и да је фестивал као што је `Бољшој` у времену у којем живимо прави изузетак“, истакао је Кустурица.

Он је појаснио да је у основи „Бољшоја“, као и филмског фестивала „Кустендорф“, намјера да се створи амбијент, који није типичан за вријеме тржишне привреде и „дивљање капитала“ и да се попут некадашњих домова културе, гаји спонтани однос према времену, које формирају млади људи својом музиком и филмовима, а да не морају да се оптерећују црвеним теписима.

„То су јединствени фестивали. Мислим да у Европи тешко да постоји тај концепт да се створи сцена, која охрабрује све који почињу и који у овом свијету `космоса роба` врло тешко закораче у професионални свијет. Газећи по овој бини они заправо бивају обучени за тај већи и немилосрднији свијет“, рекао је Кустурица.

Представник покровитеља фестивала од оснивања компаније „Гаспром њефт“ Сања Лубардић истакла је да симбол фестивала матрјошка /бабушка/ у бојама српске и руске заставе и испуњена нотама, симболизује сарадњу, пријатељство и обједињење културних вриједности, које његују два народа – руски и србски.

Искра