Пушилин: Донбас у потпуности може да покрије потребе Украјине за угљем

05-07-2017 12:25:04 | | / vostok.rs |


Донбас у потпуности може да покрије потребе Украјине за угљем, без обзира на сукоб, изјавио је у интервјуу за „Известија“ представник ДНР на преговорима у Минску Денис Пушилин.

„Донбас може у потпуности да покрије потребе Украјине за угљем. Ми смо за Украјину најповољнија варијанта у смислу логистике и цена од свих добављача угља за електране. Међутим, с обзиром на политичку компоненту, често видимо неуспешне покушаје Кијева да се пребаци на снабдевање из других земаља — Јужноафричке Републике, Аустралије, а сада и САД“, рекао је Пушилин и истакао да без обзира на политичке несугласице, ДНР може да снабдева Украјину угљем.

Он је додао да Доњецк ради на диверсификацији тржишта, али је такође заинтересован за испоруке Украјини. Пушилин је нагласио да чак и у ситуацији економске и саобраћајне блокаде, Украјина наставља са парцијалном куповином угља из Донбаса, али то ради преко посредника и плаћа по већим ценама. То, према његовим речима, наноси штету украјинској економији и грађанима Украјине.

„Украјина је и даље највећи купац угља који се вади на нашој територији, али је директно снабдевање због блокаде веома отежано“, објаснио је он.

Крајем јануара је група бивших учесника у војној операцији у Донбасу, укључујући и посланике Врховне раде Украјине, блокирала на неколико места теретни железнички саобраћај са регионом који није под контролом Кијева. Они су говорили да је свака трговина са самопроглашеним ДНД и ЛНР нелегална, и да сваки превоз робе представља кријумчарење.

Као одговор на блокаду екстремиста, власти ДНР и ЛНР су увеле спољно управљање у предузећима под украјинском јурисдикцијом у Донбасу.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут