Борба за опстанак у суровој средини: како преживети у руској тајги

03-07-2017 06:40:18 | | Медведа никада не гледајте у очи. Извор: Legion Media / Руск |

У случају да вас задеси несрећа да се изгубите у шумама севера Русије, ови савети могли би да вам буду од велике користи.


Руска тајга је сурова и опасна средина. Неприпремљен туриста који се изгубио у дубоким северним шумама има релативно мале шансе да преживи. Током зиме ситуација је још гора.

„Руска реч“ је припремила неколико савета како да преживите у тајги ако залутате у овим непрегледним, дивљим крајевима.

Пре свега, не паничите

Страх вам је највећи непријатељ када сте сами у забаченим шумским областима. Најважније је да останете прибрани, јер паника омета логичко размишљање и брзо доношење закључака што води до менталне конфузије и погрешних одлука.

Шансе за опстанак често више зависе од тога како се осећате, него од спољних околности. Смиреност и прибраност помогли су Ађају Камалакарану, гостујућем уреднику за Азију пројекта RBTH, да се спасе из тајге у јесен 2007. године пошто је једну ноћ провео у области на руско-кинеској граници, где иначе живи и амурски тигар.

Тајга не опрашта грешке. Извор: Сергеј Фомин/ Global Look PressТајга не опрашта грешке. Извор: Сергеј Фомин/ Global Look PressНажалост, у зиму 2009. године двоје туриста нису били те среће у руској Републици Хакасији. Њихова возила за кретање по снегу остала су без горива. После недељу дана лутања по шуми постали су очајни и уплашени да ће умрети од глади и обесили су се.

Једна седамнаестогодишња девојка се 2011. године изгубила у тајги, али није губила наду. Пронађена је након 30 дана, гладна и исцрпљена.

Понекад се дешавају и права чуда. Четворогодишња девојчица пронађена је у тајги после двонедељне потраге. Преживела је једући бобице.

Како наћи излаз из шумe

Док идете кроз шуму требало би да запамтите стазу којом се крећете и лако уочљиве одлике терена, попут увала и јама.

Понесите компас, а ако га немате научите да одредите правац север-југ помоћу казаљки на сату. Усмерите малу казаљку ка сунцу. Права линија која полази из центра сата и на једнаке делове дели угао између мале казаљке и 12 часова поклапа се са правцем север-југ.

Маховине и лишајеви обично расту на северној страни дрвећа и другог растиња. Да бисте што тачније одредили правац север-југ потребно је да погледате где маховина расте на неколико стабала.

Ноћу се север може одредити помоћи звезде Северњаче. Она се увек налази на тој страни света.

Реке и језера могу много да помогну у оријентацији. Чак и ако не знате где води речни ток, боље је да се крећете по обали. Прелазак преко непознатих река представља велики ризик, јер не знате ништа о струјама или да ли се у близини налази водопад.

Уколико видите пут или далековод, пратите их, јер ће вас одвести до неког насеља.

Понекад је корисно ослонити се на чуло слуха уместо на чуло вида. После заласка сунца, ако нема магле и ваздушни притисак је виши, можете чути звук воза и на удаљености од неколико десетина километара.

Ноћ у тајги

Уколико не успете да пронађете излаз током првог дана мораћете да проведете једну, а можда и више ноћи у тајги.

Прва ноћ у тајги је најтежа. Чак и најмањи звук у помрчини изазива нагло буђење и не дозвољава човеку да поново заспи.

Припреме за ноћ треба извршити при дневном светлу. Пожељно је да накупите што више дрва за потпалу. Веома је важно да пре пута у шуму понесете шибице и упаљач.

Провести ноћ у тајги веома је стресно искуство. Извор: Getty ImagesПровести ноћ у тајги веома је стресно искуство. Извор: Getty ImagesМеђутим, ако нисте понели неки извор ватре мораћете да је упалите помоћу трења. Ипак, када је време хладно покушаји да ватру запалите на овај начин највероватније неће успети, а притом ћете утрошити много драгоцене енергије.

Док сте у шуми ватра ће вам помоћи да се загрејете, осушите одећу, спремите јело, али и да уплашите и отерате дивље животиње. Поред тога, ватра чини да будете бодрији што је такође веома важно.

Срећна околност је ако нисте сами, јер сапутник може да стражари док спавате и обрнуто. У хладним ноћима лакше ћете се загрејати када се прибијете једно уз друго.

Помоћу материјала који нађете у шуми можете направити импровизовану колибу. Ако су временске прилике неповољне, морате се потрудити да направите бољи заклон.

Зими склониште треба направити од снега. Човек може да ископа рупу у дубоком снегу где ће бити добро заштићен од велике хладноће.

Налажење хране

У тајги је храну најлакше пронаћи у лето и јесен. У овим шумама расту неке врсте дивљег воћа, биља и папрати.

Пошто су бобице нискокалорична храна, боље је потражити гљиве – тајга је место где их има у изобиљу.

У тајги расте много брусница. Извор: Imagebroker/Global Look PressУ тајги расте много брусница. Извор: Imagebroker/Global Look PressАко сте у тајги залутали зими и притом сте сами, врло су мале шансе да преживите. Уколико имате среће пронаћи ћете „зимске печурке“ (Flammulina Velutipe или Pleurotus), али је још боље ако успете да уловите неку малу животињу помоћу замке или упецате неку рибу.

Најважније је да се придржавате златног правила да у шуми једете само ону храну за коју сте сигурни да је јестива.

У тајги нећете остати без воде. Пуна је река, језера, извора и потока. Пратите отиске стопа дивљих животиња и тако ћете пронаћи воду.

Дивље животиње

Тајга је дом бројних врста дивљих животиња, али само четири су опасне по људе: тигар, медвед, вук и дивљи вепар.

Веома је важно да избегнете директан сусрет са опасним становницима шуме. Уколико правите буку док се крећете постоји вероватноћа да ћете их уплашити.

Када видите мечиће, одмах се склоните. Њихова мајка ће кренути у напад чим вас угледа како би заштитила своје потомство.

У начелу, дивље животиње избегавају контакте са људима. Можете проћи поред медведа који се налази у шипражју и остати неповређени, јер ова животиња често остаје мирна.

Приликом сусрета са вуком најбоље је попети се на дрво. Извор: Getty ImagesПриликом сусрета са вуком најбоље је попети се на дрво. Извор: Getty ImagesМеђутим, ако крене ка вама, не бежите. Од тога нема користи пошто је веома брз.

Боље је да се лагано удаљите. Притом никада не окрећите леђа овој животињи. Такође, немојте гледати у очи вука или медведа.

Ако наиђете на медведа вичите и машите рукама. Може помислити да сте већи од њега и кренути даље.

Међутим, ово не радите са вуцима. Такво понашање сматраће чином агресије.

Уколико вас нападне медвед лезите на тло и претварајте се да сте мртви. То није идеално решење, али је много боље од бекства. Можда ће вас оставити на миру уколико схвати да не показујете никакву агресивну намеру.

У случају напада вука пружите ка њему парче тканине како бисте га навели да је загризе, а онда га ударите штапом у њушку или очи, јер су му то најосетљивија места.

Ако на вас крену вук или дивљи вепар можете се попети на дрво. Међутим, то вам неће помоћи када сретнете медведа.

Најбоље би било да никако не наиђете на тигра, али када вам се приближи покушајте да га отерате гласном виком. Док вичете не сме да осети страх у вашем гласу, јер ће га то подсетити на крик умируће жртве. Не бежите, већ се удаљавајте полако и не окрећите му леђа.

Ако вас тигар ипак нападне, одустаће само уколико помисли да сте мртви. Зато се и понашајте тако. Сваки покушај да се тигру супротставите голим рукама потпуно је узалудан

Добро запамтите: приликом сусрета са дивљим животињама најважније је да не паничите, а то важи и за друге ситуације у тајги. Животиње лако осете страх и тада по правилу постају агресивније.

Борис Јегоров,
Руска реч