Како НАТО кроз изјаву црногорског министра одбране Бошковића, закувава у «балканском лонцу»

03-07-2017 03:41:45 | | фото: МО ЦГ/ vostok.rs |


"Свак је рођен да по једном умре,част и брука живе довијека" речи су великог Петра Петровића Његоша, који би се сасвим сигурно постидео садашњег министра одбране Црне Горе. Бошковић је изјавом да бивојска Црне Горе учествовала у било којој војној операцији, па и у интервенцији на Косову и Метохији, окаљао част и образ, не само славног претка, већ и сваког честитог Црногорца.

Изјава Предрага Бошковића, није само полтронство и улизивање Западу, већ отворена мржња према Србији и србском народу и брука која ће живети довјека.

Коментар ове Бошковићеве изјаве за News Front дао је стручњак за безбедност Илија Животић.

Илија Животић, фото: Newsfront

Изјава министра одбране Црне Горе Бошковића да је спреман да на захтев НАТО пошаље припаднике Црногорске војске у евентуалну војну интервенцију на Косово и Метохију не треба да изненађује.То је опште позната политика Црногорског руководства а сама изјава служи искључиво у дневнополитичке сврхе .

Не бих је чак ни схватао као провоцирање Србских званичника, јер је та изјава у складу са НАТО политиком. Једноставно, када нека земља приступи НАТО-у, она се обавезује да своју територију, људство, технику и небо уступи савезу за операције.

Ту не постоји опција данас хоћу -сутра нећу. Управо то је разлог, осим наравно бомбардовања и отимања Косова и Метохије, зашто већина становника Србије није за улаз у НАТО савез.

Једноставно, можемо доћи у ситуацију да шаљемо наше војнике у неку НАТО интервенцију против земље са којом смо у добрим односима, и веже нас традиционално пријатељство. У реалности када би се тако нешто и десило, да Црна Гора пошаље своју војску у склопу НАТО-а да дејствује против србског народа на КиМ, то би био јасан знак како нас НАТО посматра.

НАТО савез, волели га или не, сваки потез добро испланира и процени пре дејствовања. Јер засигурно би дошло до сукоба на северу Црне Горе.

Зашто ?

Па Срби који живе тамо оправдано би себе видели као следећу мету. Само у том случају ако би север Црне Горе био следеће поље сукоба на шаховској табли НАТО-а, тај савез би упутио позив Црногорским оружаним снагама да дејствују на КиМ против Срба.

А тада би Балкански лонац засигурно прокључао.

Приредила Лола Ђорђевић, Newsftont