Ако Србија буде примљена у ОДКБ проблем Косова постао би и руски проблем - Дугин

01-07-2017 01:03:35 | | фото: k-istine.ru/ vostok.rs |


Руски филозоф и лидер Међународног евроазијског покрета Александар Дугин оценио је да би, ако Србија затражи и буде примљена у Евроазијску унију и ОДКБ, проблем Косова и Метохије постао и руски проблем, што би у старту гарантовало безбедност и живот за Србе, јер Русија признаје суверенитет и територијални интегритет Србије.

"То не значи да бисмо одмах покренули војну операцију, али бисмо пружили одређене гаранције са којима би могло спокојније да се живи. Немамо ништа против Албанаца и тражили би наш, евроазијски пут за договор са њима, али имамо много тога против суровог комадања српске државе противно вољи њеног народа", рекао је Дугин за београдску "Политику".

Дугин, кога сматрају саветником председника Русије Владимира Путина, рекао је да би у случају да Србија затражи пријем у Евроазијску унију и ОДКБ, Русија морала да размотри тај захтев узимајући у обзир вољу народа. Он сматра да Србија треба да изврши политичко самоубиство да би ушла у ЕУ.

"Замислите шта би било са председником Србије Александром Вучићем када би којим случајем рекао да признаје Косово. Наравно да он то неће учинити, а то значи да никада неће ући у ЕУ. Балансирање може да траје одређено време, али треба наћи трајно решење. Оно постоји - то је Русија", закључио је Дугин.

Он је истакао да је духовна Србија вечна и да је то што Срби славе Видовдан залог будућих победа.

"Сматрам да су Срби исти као Руси, само бољи. Свој однос према Србији назвао би сакралним. Србија је за мене не само соларна, већ огњена и ватрена. Духовна Србија је вечна. Не може бити сломљена, јер је србски народ изузетан", рекао је Дугин.

Он је рекао да се 90-тих година стидио да погледа Србији у очи због тадашњег односа Русије.

"Србија је примала страховите ударце, али се усправљала. Много, заиста најдубље верујем у Србију и њену способност да сама одлучује о својој судбини", рекао је руски филозоф.

Према његовим речима, Русија нема никакво право да Србији дели савете, а поготово да је прекорева.

"Наше је да волимо и помажемо колико можемо. Будите сигурни да сте наша највољенија браћа као Црногорци - без обзира на све", поручио је Дугин.