Међународни евроазијски покрет представљен у Београду: Дугин упозорио Србе да је нападнута задња линија одбране

01-07-2017 10:25:20 | | фото: Правда/ vostok.rs |


Руски геополитичари Александар Дугин и Леонид Савин, као и уметник Алексеј Гинтовт, на Видовдан су у Београду одржали конференцију на којој је представљен рад Међународог евроазијског покрета. На конференцији одржаној у хотелу "Москва" ови истакнути руски мислиоци говорили су о геополитичкој ситуацији у свету и на Балкану, шансама Србије у Евроазијском савезу и раду Међунарног евроазијског покрета.

Александар Дугин рекао је да његова подршка србском народу траје већ 26 година, али да се у том периоду доста тога променило на Балкану и да је запад константно вршио агресију над Србима на Балкану и Србији и довео је у тешку ситуацију.

Дугин je рекао да будућност Србије данас зависи доста од Русије наводећи пример подршке Русије територијалној целовитости Србије. Он је рекао да Србија нема довољно снаге да се сама избори са изазовима којима је изложена од стране ЕУ и НАТО.

Анализирајући садашњу ситуацију, Дугин је рекао да je Запад окупирао део територије Србије, да су на власт доведени политичари који су помирљиви са ситуацијом и да је суверенитет земље на најнижем нивоу од времена власти Слободана Милошевића.

- Ваш суверенитет је данас слабији него пре годину дана - указао је Дугин и скренуо пажњу да воља политичара у Београду за одбрану Косова слаби.

- Ако се Београд не бори како ће се Русија борити за Косово?- упитао је Дугин.

Он је рекао да је запад успешно ослабио прве две линије одбране Србије, а то су војна и политичка моћ, а да је под нападом трећа и задња линија одбране, србски идентитет.

- Остала вам је још једна - последња линија одбране, то је србски идентитет, вера, образовни систем, србски дух и принцип. И пре сте у историји губили све, али све сте успели да повратите јер сте сачували идентитет - рекао је Дугин.

Он је рекао да се сада дешавају два различита процеса у Србији и Русији.

- Србија губи сувренитет и даље слаби, то је процес декаденције. Русија јача свој суверенитет, али још не довољно да би се бавила Србијом. Када Русија буде имала довољно снаге да створи мултиполарни свет тада ће се променити односи снага у Европи и на Балкану. Тада ће Русија моћи да пружи руку Србији и све ће се променити - рекао је Дугин додајући да за то треба времена.

Дугин је рекао да је најбитније да Србија и њен идентитет и даље постоје када та промена у свету буде остварена.

- Атлантисти су окупирали тело Србије, а сада желе да узму и душу и сруше србски идентитет - упозорио је Дугин.

Леонид Савин објаснио је развој идеје о Евроазијском економском савезу.

- Србија се налази у јoш једној трансформацији. И даље се осећа притисак запада, ЕУ и САД на Србију, са друге стране се отварају друге могућности. Цео свет осећа да се дешавају велике промене и да из униполарности прелазимо у мултиполарност. Пројекат Евроазијског економског савеза управо потврђује прелазак на мултиполарност. Управо наш Међународни евроазијски покрет се бави тим пројектом на коме је Дугин радио пре 20 година - рекао је Савин.

Он је објаснио историјат рађања евроазијске идеје и покрета у Русији до стварања Четврте политичке теорије коју је конципирао Дугин. Савин је објаснио да Међународни евроазијски покрет ради на развоју те идеје која добија све више подршке у свету.

Савин је рекао да удаљеност Србије од чланица Евроазијског економског савеза није препрека да она буде партнер и учесник тог савеза и навео пример Јерменије која је постала чланица савеза иако нема заједничку границу са другим чланицама.

Алексеј Гинтовт је рекао да је имао прилику да упозна пуно Срба који су ишли у Донбас и да су неки од њих били смештени у његовој кући на том пропутовању. Он је рекао да је као архитекта посматрао Београд и неки су му личили на источну, а други на западну културум, али да је сличност Срба и Руса невероватна и да је срећан због тога.

Гинтовт је рекао да и Србија и Русија данас преживљавају тешке тренутке, али да је уверен да Четврта политичка теорија представља правац ка бољој и срећнијој будућности јер је заснована на традицији.

Погледајте цео снимак конференције:


Након конференције Александар Дугин одржао је предавање на тему Четврта политичка теорија, а затим је Леонид Савин одржао предавање на тему "Пето бојно поље".

Правда