Москва рачуна да ће састанак Путина и Трампа појаснити будуће односе

30-06-2017 10:27:47 | | / vostok.rs |


Москва рачуна да ће састанак председника Русије Владимира Путина и председника САД Доналда Трампа у Хамбургу на самиту Г20 појаснити будуће односе двеју држава, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

„Посебан значај у данашњем свету се придаје односима Русије и САД, од којих зависи решавање многих међународних проблема — од осигурања стратешке стабилности до решавања регионалних криза. Видимо са каквом забринутошћу већина држава света прихвата садашње ненормално стање ових односа који су постали таоци унутар политичке борбе у САД. Очекујемо да састанак наших председника у Хамбургу, о којем се говорило, појасни питање перспективе руско-америчких односа“, рекао је Лавров, говорећи на свечаности „Примаковске вечери“ у Москви.

„Лично се искрено надам да ће превладати прагматичност, усмереност на осигурање националних интереса реалним, најефикаснијим методама“, додао је руски дипломата.

Он је додао да НАТО наставља да подрива структуре безбедности у Европи, притом не може да одговори на главну претњу — тероризам.

„Покушаји да се институција из епохе биполарног сукоба прилагоде реалности 21. века су осуђени на неуспех. Између осталог, Северноатлантска алијанса се још увек води логиком Хладног рата, покушавајући да пронађе начин да оправда сопствено постојање“, навео је он.