Путин задовољан развојeм односа са Берлином упркос тешкоћама

29-06-2017 09:09:55 | | © AP Photo, Ivan Sekretarev/ vostok.rs |


Председник Русије Владимир Путин изјавио је да је задовољан због развоја односа између Москве и Берлина, упркос тешкоћама у последње време, као и да рачуна на јачање и развој постигнутих резултата.

„На националном нивоу наши односи се развијају и поред одређених тешкоћа“, констатовао је шеф руске државе на састанку са министром спољних послова Немачке Зигмаром Габријелом у Кремљу.

Путин је истакао да се „повећава трговински обрт и ове године је први пут достигао значајан ниво“. Према мишљењу руског председника, „постоје и други позитивни помаци“.

„Због тога нам је веома драго, то треба јачати и надам се да ће и Ваша посета такође томе допринети“, рекао је Путин Габријелу.

Руски лидер похвалио је Краснодарску конференцију партнерских градова двеју земаља на којој је учествовао немачки министар.

„Добили смо највише аплауза када се говорило да упркос политичким разликама треба промовисати приближавање, а не поделу људи“, пренео је Габријел своје утиске са форума Путину.

Руски председник је истакао да Москва дели приоритете „Групе двадесет“, којом председава Немачке, и учиниће све како би испунила будуће споразуме.

„Савезна Република се припрема за велики форум, форум ’велике двадесеторке‘. Делимо приоритете који су изабрани“, рекао је Путин.

„Учинићемо све што је у нашој моћи да реализујемо споразуме, који ће, уверен сам, бити постигнути током ове сарадње“, додао је руски лидер.

Самит „двадесеторке“ биће одржан у Хамбургу 7. и 8. јула.

Министар спољних послова Немачке Зигмар Габријел верује да ће током самита у Хамбургу бити организован састанак председника Русије и САД Владимира Путина и Доналда Трампа.

„Самит ’Групе двадесет‘ биће веома крупан догађај. Надамо се да ћемо на маргинама тог догађаја успети да Вас повежемо са председником САД“, рекао је Габријел председнику Русије.

Немачки министар је истакао да се Берлин нада да ће на самиту Г20 бити постигнут споразум о клими.

„Верујемо у моћ дијалога између представника двадесет држава који ће се тамо налазити. Пред нама је много посла“, додао је Габријел.