Израелки Зерији Шалев "Фемина" за страни роман

05-11-2014 05:03:42 | | / mojenovosti.com |

Израелска списатељица Зерија Шалев (Zeruya Shalev) добила је књижевну награду „Фемина” за 2014. у номинацији страна књига за роман „Све што је остало од наших животa“ (Ce qui reste de nos vies).

Лауретакиња је изабрана тек у четвртом кругу гласања добивши пет гласова жирија наспрам своје конкуренције, ирског писца Себастијана Барија (Sebastian Barry) који је стекао наклоност четири члана жирија, састављеног у целини од представница лепшег пола.

Награђени роман предсатвља очаравајућу варијацију краја живота једне мајке, љупку причу о мистериозно изатканим односима родитеља и деце.

Рођена 1959. г. у Кибуцу у Галилеји, Зерија Шалев живи у Јерусалиму као издавач и романсијер. Она припада новој генерацији израелских аутора коју све више интерсују унутрашњи конфликти у израелском друштву као и сукоби настали због различтог схватања друштевних феномена који се испољавју на више планова, урачунавајући и оне најинтимније природе.

Своју књижевну преокупацију ауторка је објасанила у једном нтревјуу француском „Монду“ датом пре неколико година:

„Ја не копам по целој израелскј стварности. Напротив, према њој се односим сасвим супротно. Истина је да ја не пишем о ономе што је прекрасно у друштву.
За мене је књижевност нешто много дубље од политике. Политика је исувише бучна. Израелска ставрност је одвећ брутатална да би могла бити тема за роман.“

Израелска сисатељица је награђена у конкуренцији 14 кандидата са уже листе међу којима је био и словеначки писац Драго Јанчар са својим романом „Та ноћ коју сам преживео“ (Cette nuit je l'ai vue).

Бранко Ракочевић