Нико од западних „пријатеља“ не поштује суверенитет Србије

21-06-2017 01:03:37 | | / vostok.rs |

Како пријатељи Србије могу бити они који не поштују њен суверенитет и територијални интегритет?


Резолуција 1244 Савета безбедности УН је један од најзначајнијих докумената који се тичу државности и територијалног суверенитета Србије.

Документ Милошевић – Ахтисари – Черномирдин и одлука Народне скупштине о усвајању тог документа, као и одлука Владе СРЈ, представља основу за резолуцију СБ УН 1244, усвојену 10. јуна 1999.

Резолуција 1244 СБ УН је за Србију историјски важан документ, али с друге стране ни саме чланице УН, СБ УН, а посебно, како их у Србији називају западни "пријатељи" на челу са САД, Немачком и Великом Британијом, као и скоро па цела ЕУ, не поштују одредбе обавезјуће Резолуције, а тако наравно ни суверенитет и територијални интегритет Србије, јер су све западне "пријатељске" земље признале самопроглашено Косово, под вођством терористичке организације оличене у "политичко" тело.

Да апсурд буде већи, водеће западне земље су отворено подржавале терористе на Косову, дотурајући им оружје, муницију и материјална средства. Чак су западни политичари "званично" ишли у посете терористичким групама на Косову.

Ни Србија на преговорима или при састанцима са високим западним званичницима не инсистира на документу који је верификован у СБ УН, а који гарантује територијални суверенитет и интегритет земље.

По резолуцији СБ УН 1244 проблем Косова и Метохије је пренет у руке Уједињених нација, односно србска покрајина је стављена под мандат УН.

Да ствар буде жалоснија, српске власти су пренеле питање Косова са мандата УН на мандат ЕУ, тако да је у учешће по овом питању, сталних чланица СБ УН, Кине и Русије, а које стално порджавају Србију у овој институцији, у потпуности искључено.

Резолуцијом 1244 је загарантован суверенитет и територијални интегритет Србије, а за Косово и Метохију је предвиђена „широка аутономија“ у оквиру Србије.

Такође је прихваћено да се делови ВЈ Југославије после повлачења 1999. године врате на Косово и Метохију.

За релаизацију повратка Војске Југославије на Косово била је оформљена јединица
- 3. Одред за специјалне намене. Пре договореног, а никад учињеног слања јединице Војске Југославије на Косово, одржана је тактичка вежба са бојевим гађањем под називом "Повратак 2000". Вежба и смотра јединице је одржана 1. септембра 2000. године на полигону код Пирота.



Смотра јединице је изведена у времену када се, након снажне дипломатске активности СР
Југославије, очекивала дозвола СБ УН и званични позив Команде КФОР-а за упућивање јединице на КиМ.

Међутим, западни "пријатељи " нису хтели одмах да дају дозволу јер су чекали резултате септембарских избора како би спровели припремљени сценарио петооктобарског преврата и почетка урушавања државности СР Југославије и Србије, као и отимање њене територије, привредних ресурса, упућивања разних уцена, те условљавања која трају до дан данас.


Сведоци смо и ових дана како "пријатељи" Србије позивају, те инсистирају на непромењивости и неповредивости граница на Балкану.

У томе су нарочито гласни представници и државници САД, а који веома често у Србији то говоре. С друге стране исте те принципе које саопштвају Србији, не поштују ни они сами, а нарочито Резолуцију СБ УН 1244.

Стога се поставља основно питање, з
ашто западни "пријатељи" не поштоју суверенитет и територијални интегритет Србије, и да ли нам исти ти западни "пријатељи" уопште могу бити "пријатељи"...