Душанов Законик читају Путин и Обама

04-11-2014 03:14:55 | | Глас Српске/ РТРС/ mojenovosti.com |

Фототипска реплика преписа Хиландарског и Атонског рукописа Законика цара Душана у издању братства манастира Хиландар и СПУ "Свети Сава" из Новог Сада представљена је у Фочи, а примјерке Душановог законика већ посједују и моћни свјетски политичари као што су Владимир Путин, Барак Обама и Штефан Филе.

Реплику чине дрвена кутија, текст Законика укоричен у кожни повез и опточен сребреним оковима и превод на савремени србски језик и пет свјетских језика - енглески, руски, њемачки, француски и грчки.

Станко Родић, члан СПУ "Свети Сава", аутор идејног рјешења дрвене кутије, каже да је ово издање једно од најважнијих презента наше историје и културе што потврђују чињенице да се овај комплет већ налази у рукама моћних свјетских државника.

- Ја сам укључен од почетка, од почетне идеје, конструкције кутије, изгледа Законика... Ми смо доста истраживали и трудили се да ова варијанта буде најприближнија оригиналу. Хтјели смо да ово издање буде показатељ српске историје и знамо да се овај законик данас налази у посједу Путина, Обаме, Штефана Филеа, а тридесет законика је и предсједник Томислав Николић подијелио бројним званичницима приликом обиљежавања 1.700 година од доношења Миланског едикта - каже Родић.

Чланови Удружења кажу да су направили фототипско издање реплике Атонског и Хиландарског рукописа Законика цара Душана, који је сада комплетан.

- Бројни преписи Законика цара Душана, који су до сада пронађени, како од старије до млађе редакције, нису били комплетни и нису садржавали сваки од укупно 201 члана, колико је имао оригинални Душанов законик. Захваљујући Раковачком препису, који је десети по старини, то је учињено - каже Мишо Николовски, члан Удружења.

Комплет реплике Душановог законика урађен је у 400 примјерака. Цијена комплета је 390 евра, а књига превода може се купити одвојено и кошта двадесет евра. Приход од продаје намијењен је обнови манастира Хиландар.