Косачов: Ниједна акција Русије није била специјално усмерена против САД

20-06-2017 07:46:43 | | / vostok.rs |


Председавајући Одбора за међународне послове Савета Федерације Русије Константин Косачов поздравио је намеру САД да развије конкретан план за побољшање односа са Русијом. Међутим, по његовом мишљењу, Тилерсонов програм могао би да буде како платформа тако и препрека за дијалог.

Раније су медији известили да је амерички државни секретар Рекс Тилерсон развио програм у којем су наведена три основна правца успостављања конструктивних радних односа са Русијом.

„Засад се о такозваном Тилерсоновом плану зна само из цурења у медијима. Међутим, сасвим је могуће претпоставити да иза тога стоји нешто конкретно. Уколико таква намера већ добија карактеристике стратегије и плана — то је двоструко занимљивије, јер се појављује нешто са чиме може да се ради“, рекао је новинарима Косачов.

Он је, такође, нагласио да „три тачке Тилерсона могу да буду и платформа за дијалог и његова препрека“.

Сенатор је, конкретно, скренуо пажњу на прву тачку која се односи на жељу да се Москва убеди да се уздржи од „агресивних акција против САД“. „Врло одговорно могу да кажем да ниједна акција Русије није била специјално усмерена против Сједињених Америчких Држава. И зато проблем није у „агресивним акцијама Русије“, већ као прво, у америчкој интерпретацији наших корака и, као друго, у томе како САД тумаче своје интересе“, истакао је руски посланик.

„Друга тачка — дијалог са Русијом о питањима од стратешког интереса за САД, укључујући Сирију и Северну Кореју, као и сајбер-безбедност, такође је питање интерпретације“, додао је сенатор. Притом је трећу тачку плана, одржавање стратешке стабилности са Русијом, Косачов назвао приоритетном.

„Русија и САД су светски лидери и од њих највише зависи ситуација у области разоружања и контроле наоружања“, објаснио је Косачов.

Сенатор је подсетио да је Москва покушала да започне „ресетовање“ са претходним америчким председником са овом темом. „И, узгред, резултат је постојао. Не постоје препреке да се започне са сличним преговорима са администрацијом Трампа“, закључио је сенатор.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут


Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут