Потписан Меморандум о сарадњи између компаније НИС и Универзитета у Бања Луци

20-06-2017 12:32:48 | | / vostok.rs |


Представници компаније НИС и Универзитета у Бања Луци потписали су јуче Меморандум о сарадњи у области образовања, науке и културе. Меморандум о сарадњи у Ректорату Универзитета у Бања Луци потписали су Андреј Шибанов, заменик генералног директора НИС-а и директор Функције за организациона питања и проф. др Милан Матаруга, ректор Бањалучког универзитета.

Документом је предвиђено успостављање партнерских односа између компаније НИС и ове образовне установе у промоцији и популаризацији руског језика и културе у Републици Србској, као и у развоју научних истраживања, усавршавању кадрова и размени знања. Истовремено, сарадњом је предвиђено и организовање гостујућих предавања НИС-ових стручњака на Универзитету у Бања Луци, укључивање студената у компанијске програме намењене младима, као и заједнички рад на стварању услова за одржавање Олимпијада знања из руског језика у Републици Србској.



Андреј Шибанов, заменик генералног директора НИС-а и директор Функције за организациона питања је овом приликом истакао: „За нас је велика част да је компанија НИС започела сарадњу са Универзитетом у Бања Луци. Верујемо да ће наша сарадња у области науке и образовања допринети реафирмацији и популаризацији руског језика у Републици Србској, као и јачању капацитета и оспособљавању кадрова за заједничке пројекте који ће, сигуран сам, достићи врхунске резултате у будућности“.

Свечаности која је организована овим поводом, поред делегације НИС-а и Представништва Россотрудничества у Србији, ,,Руски дом'', присуствовали и амбасадор Србије у Босни и Херцеговини Њ.Е. г. Станимир Вукићевић, саветник у Амбасади Русије г. Петар Фролов и конзул Републике Србије у Бањa Луци г. Радослав Илић.

Партнерство са образовним и научним институцијама компанија НИС развија већ пет година у оквиру корпоративног програма „Енергија знања“ чији је циљ унапређење услова за образовање и школовање младих стручњака, као и прилагођавање студијских програма потребама тржишта. Компанија је до сада потписала 46 споразума са научним и образовним установама у Србији и у иностранству, а кроз програме стипендирања до сада је прошло више од 94 студената. За свој допринос развоју образовања у Србији, компанија НИС је у 2016. години добила престижну „Светосавску награду“ коју додељује Министарство просвете, науке и технолошког развоја Владе Републике Србије.