Медведев: У Баренцовом мору биће изграђена четири вештачка острва

19-06-2017 10:06:27 | | пресс-служба правительства РФ/ТАСС/ vostok.rs |


У Баренцовом мору биће изграђена четири вештачка острва у складу са декретом који је потписао премијер Русије Дмитриј Медведев.

У документу се наводи да ће делови земљишта у Баренцовом мору бити употребљени за изградњу великих поморских објеката. Ова иницијатива је део великог пројекта за истраживање нових гасних поља у Јамалу, којом управља енергетска компанија „Новатек“.

Центар ће производити поморску опрему за индустрију производње течног природног гаса (ТПГ), укључујући складиштење, доставу и објекте за одржавање.

Пројекат ће финансирати бродоградилиште „Кола“, а процењено је да ће укупни трошкови достићи више од 25 милијарди рубаља (433 милиона долара).

„Изградња центра ће омогућити отварање скоро 10.000 радних места, повећање пореских прихода, привлачење додатних инвестиција у региону и развој нових високотехнолошких индустрија“, наводи се у документу.

Планирано је да се центар изгради до краја 2020. године у близини села Белокаменка у Мурманске области. Очекује се да ће први суви док бити пуштен у рад у првој половини 2019. године.

Током овогодишњег Међународног економског форума у Санкт Петербургу у јуну, „Новатек“ је потписао меморандум о разумевању о споразуму за инвестирање са Министарством трговине Русије и Владом Мурманске области.