РТ: Као дечак отишао сам у КГБ и питао шта треба да урадим да би радио за њих - Путин

18-06-2017 11:46:26 | | / vostok.rs |


Извор:
Восток, РТ

Председник Путин разговарао је са Оливером Стоуном не само о политици и међународним односима, него и о својој породици, детињству, хобијима, као и о времену када је служио као прикривени агент КГБ-а у Дрездену у 1980-их годин.


Ова сећања, која је председник Путин поделио са америћчким редитељем Оливером Стоуном, постале се део књиге транскрипата која садржи материјал изостављен из документарног серијала "Путинови интервјуи".

Путин је рекао да се придружио КГБ-у, совјетском Комитету за државну безбедност у 1975. години, јер је "одувек то желео."

"Ишао сам на правни факултет, јер сам хтео да ради за КГБ. И још кад сам био ученик у школи, отишао сам у канцеларију КГБ у Лењинграду (данас Санкт-Петербург), сам. Питао сам их шта треба да урадим да би радио за КГБ, они су ми рекли да морам да имам високо образовање и боље правно образовање. "


Међутим, Путин је рекао да није имао "никакав контакт са КГБ" до следеће посете, тако да му је било сасвим неочекивано да га КГБ нађе и понуди посао након што је дипломирао на правном факултету.

На питање Стоуна, Путин је признао да је гледао много филмова о КГБ-у и његовом обавештајном раду, посебно је био инспирисан шпијунски трилером
из совјетске ерепод називом "Седамнаест тренутака пролећа", у којем филму главни лик тумачи познати глумац Вјачеслав Тихонов, као совјетски шпијун у нацистичкој Немачкој.

Путин је служио као прикривени агент у Дрездену од 1985. до 1990. године и пензионисан је у чину потпуковника, када се СССР распао. У касним 1990-им, кратко је био на дужности шефа ФСБ-а, наследника КГБ-а.

"Мој брат се разболео и умро" током Другог светског рата током опсаде Лењинграда

У ретким тренуцима, Владимир Путин прича о детаљима живота његове породице. Испричао је причу свог старијег брата Виктора који је умро пре његовог рођења током опсаде Лењинграда у Другом светском рату. Будући руски председник рођен је неколико година касније, 1952. године.

"Он [мој брат] је имао мање од три године. Тада, у циљу спасавања деце, децу су одводили од својих породица да их издржавају, да би им спасли животе. Али мој брат се разболео и умро је. Наши родитељи нису били ни обавештени где је сахрањен ", рекао је Путин.

Путин је тек недавно успео да пронађе неке податке у архиви о смрти свог старијег брата.

"И прошле године сам први пут посетио његову гробницу. То је у Пискаревскоје меморијалном гробљу у Петрограду ", рекао је он.

Путин је подсетио да је његов отац Владимир, који се придружио малој диверзантској група при Народном Комесаријату за унутрашње послове (НКВД), а рањен је у рату.

"Када је почео рат, он је служио у специјалној јединици. Било је малих обавјештајних група које су послате у подручје под контролом непријатеља за обављање различитих активности. Било је 20 људи послато у једној таквој групи и само четворица су преживела", рекао је Путин.

Годинама касније Путин је сазнао да је његов отац био послат у једно од најопаснијих подручја Лењинградског фронта.

Путинов отац је преминуо 1999. године само неколико месеци пре него што је његов син био именован за премијера Русије и, касније, као вршилац дужности председника.
"Али чак и пре него што сам постао премијер, када сам га виђао, кад сам долазио да га видим, он је увек говорио сестрама: "Видите, ово је мој председник који долази", рекао је Путин, подсећајући се последњег месеца живота свог оца.


КАТЕГОРИЈЕ