Путин: Нови санкције САД штетне за односе, али Русија ће се носити са њима

17-06-2017 09:39:46 | | © Mikhail Metzel / Reuters / RT/ vostok.rs |


Извор: Восток, РТ

Нове санкције Русији од стране САД ће сигурно учинити односе између земаља горим, али тешко да ће оставити Русија обогаљену, рекао је руски председник Владимир Путин.

"Наравно, остаје да се види шта ће бити на крају. Али шта год да се деси, без обзира на одлуке које доносе преко океана, неће нас довести у ћорсокак ", рекао је председник Путин.

Путин је мислио на одобрење Сената САД на амандман на анти-ирански закон који би спречио председника Доналда Трампа да укине анти-руске санкције без дозволе Конгреса, као и наметање нових.

Ако Вашингтон не имплементира нове санкције, руска влада "ће вероватно морати да направи неке корекције политике и предузети неке нове мере", рекао је Путин, додајући да то неће ни на који начин водити земљу "у неку врсту колапса."

"Ово ће сигурно учини руско-америчке односе тежим. Верујем да је то штетно ", додао је он.

Раније је неколико европских земаља, укључујући Немачку, Француску и Аустрију, изразило забринутост због новопредложених санкција, што би могло утицати на европске компаније које раде са Русијом у заједничким енергетским пројектима, као што је гасовод "Северни ток 2".

"Ми генерално одбацујемо санкције са екстериторијалним ефектом, што значи утицај на треће земље", рекао је портпарол немачке канцеларке Ангеле Меркел Стефан Зајберт.

САД тренутно улажу значајна средства у скупу инфраструктуру за течни природни гас, а што би омогућило да се лакше испоручује природни гас на европско тржиште. Производ би се директно такмичио са руским гасом, тако да би подривање изградње гасовода "Северни ток 2" дао америчким произвођачима предност у борби за већи удео на европском тржишту.