РТ: САД подржавале Ал-Каиду и терористе у Чеченији - Путин

13-06-2017 10:42:01 | | / vostok.rs |


Извор:
Восток, РТ

САД су кривац за јачање и раст Ал-Каиде и њеног покојног органитаора Осаме бин Ладена, који је био овлашћен за борбу против совјетских трупа у Авганистану, рекао Владимир Путин Оливеру Стоуну. Путин је такође рекао да постоје докази да је Ција подржавала терористе у Чеченији.

У првој епизоди Стоуновог изузетно очекиваног серијала, која је емитована у понедељак вече, руски лидер је говорио о пореклу исламских екстремистичких група, укључујући Ал-Каиду.

"Ал Каида није резултат наших активности. То је резултат рада наших америчких пријатеља. Све је почело у време Совјетског рата у Авганистану, када су безбедносне службе САД подржавале различите покрете исламског фундаментализма у борби против совјетских трупа у Авганистану ", рекао је Путин Стоуну, додајући да је" Америчка страна неговала подржавала и Ал- каиду и Осаму бин Ладена."

Вашингтон је требало да предвиди да ће се подржавање исламиста обити о главу, те да ће се екстремисти на крају отети контроли.

"Увек се деси овако. Наши амерички партнери требало да буде свесни тога. То је њихова грешка ", рекао је Путин.

Ипак, Москва је стала на америчку страну после терористичких напада 11/9, осуђујући Ал-Каиду. У знак солидарности са Вашингтоном, Москва је одлучила да одустане од "ратних игри" након напада, открио је Стоун Путину.

"У оваквим ситуацијама први људи имају потребу за моралну и политичку подршку. Желели смо да покажемо ту врсту подршке ", рекао је руски лидер.


КАТЕГОРИЈЕ