Чепурин: Косово је неотуђиви део Србије

12-06-2017 12:00:31 | | фото: © Танјуг/ Оксана Тоскић/ vostok.rs |


Амбасадор Русије у Београду Александар Чепурин рекао је да Србија заузима посебно место међу спољнополитичким партнерима Русије, поручивши да Москва одлучно подржава територијалну цјеловитост Србије, а Косово и Метохију сматра њеним неотуђивим делом у складу са Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН.

"И уопште, када оцењујемо ко је пријатељ, а ко није, ко се залаже за стабилност региона, а ко је подрива, морамо пажљиво да анализирамо однос неке земље према територијалној целовитости Србије", рекао је Чепурин за "Политику".

Он је истакао да, када се говори о неповредивости граница на Балкану и о стабилности региона за који се Москва залаже, онда мора да се говори о неповредивости граница Србије.

"У овим оквирима неопходно је да се тражи компромис између Београда и Приштине", рекао је Чепурин.

Он је нагласио да је одговор на питање зашто је Космет толико важан садржан у речима Винстона Черчила "Често ме питају за шта се боримо. Могу да одговорим - када престанемо да се боримо тада ћете сазнати".

Чепурин је, поводом 12. јуна - Дана руске државности, рекао да је Русија успела да се опорави од потреса деведесетих година прошлог века и вратила је историјски важну улогу у европским и светским пословима која јој припада.