Седам необичних места за склапање брака у Русији

11-06-2017 04:52:09 | | Фото: Царицино / Руска реч/ vostok.rs |

Незабораван доживљај је венчање у дворцу од снега и леда, у номадском шатору...


Типична руска свадба изгледа овако: млада у раскошној белој венчаници и младожења у свечаном оделу пуштају пар голубова у небо, а припита родбина збија шале типа „каква је то свадба без туче”. Постоје и други свадбени обичаји, који су такође заступљени у Русији. На пример, вожња кроз град у колони аутомобила и фотографисање испред локалних знаменитости. Млади, међутим, воле да разбијају шаблоне, тј. да прославе свадбу тако да је запамте за цео живот. Зато Руси често бирају необична места за склапање брака и упечатљив амбијент за фотографисање. Ево неколико таквих места.

1. Џиновски казан у Казању
Матична служба за склапање брака у Казању / Макс АвдејевМатична служба за склапање брака у Казању / Макс Авдејев

Реч „казан” је туранског порекла. Једна легенда каже да је град Казањ (око 800 км источно од Москве) добио назив по обичном казану. Матична служба за склапање брака у Казању је смештена у дворцу направљеном у облику огромног казана високог 30 метара из кога избија пламен. Ту се дневно склапа по 100 бракова. Сва три спрата су украшена различитим орнаментима, а кров је осмишљен као видиковац са кога се цео град види као на длану.

2. Дворац „број један” за склапање бракова у Санкт Петербургу

Дворац „број један“Дворац „број један“

То је први Дворац за склапање бракова у Русији. Смештен је у луксузно опремљеној вили из 19. века. Када се он појавио, појавила се и традиција свечане регистрације бракова. Ово је данас у Русији једна од најпознатијих и најраскошнијих филијала матичне службе (на руском ЗАГС, што је скраћеница од пуног назива „Запись актов гражданского состояния” – „евидентирање документације о грађанском статусу”). Атрактивно мермерно степениште је омиљено место за фотографисање. Они који желе баш овде да склопе брак понекад морају чекати и по шест месеци, јер је овај ЗАГС популаран и у Петербургу и изван њега, па чак и међу странцима. Овде су склопиле брак многе познате личности Русије.

3. Дворац и парк Царицино у Москви

ЦарициноЦарицино

Царицински ЗАГС организује званичне церемоније у стилу епохе Катарине II кроз прелепи парк Царицино. Само склапање брака се врши у Великом дворцу, у Светлоплавој гостинској соби, где оркестар у костимима 18. века свира класичну музику, госте дочекује „шеф дворског протокола”, а прати их „дворска дама”.

4. Ледени дворац у Мурманској области

Ледени дворац / Лав Феодосејев/TAССЛедени дворац / Лав Феодосејев/TAСС

Сваке године се у фебруару у граду Кировску (1.800 км северно од Москве) отвара Дворац за склапање бракова направљен од снега и леда. И „матична књига венчаних” је такође од леда, као и „кристалне” чаше за шампањац. Прави је само венчани лист који се издаје младенцима.

5. Готички дворац у Јошкар Оли

Дворац за склапање бракова у готском стилу / Legion MediaДворац за склапање бракова у готском стилу / Legion Media

Град Јошкар Ола (760 км источно од Москве) познат је по кеју који се често пореди са кејовима у Амстердаму или Хамбургу. Пре неколико година је овде подигнут Дворац за склапање бракова у готском стилу. По традицији млада и младожења улазе у дворац са једне стране, а после церемоније као муж и жена излазе на другу страну, тј. на кеј где их очекује бродић као симбол заједничког породичног живота.

6. Чум на Јамалу

Извор: Рамил Сидиков/РИА НовостиИзвор: Рамил Сидиков/РИА Новости

На руском Далеком истоку, на Јамалу (3.500 километара североисточно од Москве), популарне су свадбе у етно-стилу. Бракови се тамо склапају у „чумовима”, тј. у шаторима које традиционално користи народ Евенке. Тај тренд је стигао чак и до Европе – британске невесте све чешће склапају брак у номадским шаторима.

7. Музеј зимских рукавица у Петербургу

Музеј зимских рукавицаМузеј зимских рукавица

У петербуршком Музеју зимских рукавица постоји необичан „Дворац за евидентирање топлих осећања”. Тамо се свакодневно склапају бракови. Младенци изговарају заклетву држећи се за руке у рукавици за заљубљене, а за успомену добијају „Потврду о евидентираним топлим осећањима”.

Дарја Аминова, Руска реч