Новак: Русија ће проучити захтев ЕК о добијању мандата ЕУ за преговоре о „Северном току 2“

11-06-2017 04:39:52 | | / vostok.rs |

Новак: Наставак дијалога о „Северном току 2“ крајем августа


Русија ће морати да проучи захтев Европске комисије о добијању мандата ЕУ за преговоре о „Северном току 2“. Пројекат ће бити размотрен на састанку са потпредседником Европске комисије задуженим за енергетску унију Марошем Шефчовичем крајем августа, почетком септембра, саопштио је министар енергетике Русије Александар Новак.

Европска комисија је претходно упутила захтев Савету Европске уније за добијање мандата за преговоре са Русијом како би се створио специјални правни оквир на основу којег, према мишљењу Европске комисије, треба да ради будући гасовод „Северни ток 2“.

„Господин Шефчович ме је обавестио да је буквално јуче Европска комисија добила мандат. Ми овај документ још нисмо видели, мораћемо да га проучимо и погледамо. Наш став, барем за сада, јесте да ће овај инфраструктурни пројекат ’Северни ток 2‘ изводити комерцијалне компаније, европске компаније и руска компанија ’Гаспром‘“, рекао је Новак на конференцији за новинаре.

Он је истакао да су се „до сада сви односи градили на основу реализације овог пројекта на комерцијалној основи“.

„Проучићемо овај документ који је јуче донет, договорили смо се да ћемо наставити наше консултације и преговоре са Шефчовичем. Мислим да ћемо се састати крајем августа, почетком септембра како бисмо наставили дијалог“, додао је Новак.

Пројекат „Северни ток 2“ подразумева изградњу два крака гасовода укупног капацитета од 55 милијарди кубних метара гаса годишње од обале Русије, по дну Балтичког мора, до Немачке.