Најмодернији дигитални систем за намешавање бензина у Рафинерији нафте у Панчеву

11-06-2017 04:19:30 | | / vostok.rs |


У оквиру додатне модернизације рафинеријске прераде, НИС је успешно реализовао нови пројекат линијског намешавања моторних бензина у Рафинерији нафте у Панчеву. Захваљујући модерном софтверском систему и прецизном линијском намешавању најквалитетнијих моторних бензина обезбеђен је константан квалитет производа у складу са прописаном спецификацијом ЕУ. У овај пројекат НИС је уложио готово 10 милиона евра.

Софтверски систем, укључујући и систем за планирање и оптимизацију рецептуре бензина, управља целокупним процесом са 12 цевовода и бројним пумпама којим се допремају бензинске компоненте које се дигиталном прецизношћу аутоматски дозирају и потом складиште у резервоар као готов производ. Оваквим начином намешавања обезбеђује се константан квалитет финалног производа.



Посебна вредност инвестиције је и знатно краће време намешавања бензина, што повећава ефикасност пословања. Раније је за производњу једне бензинске шарже од 2.500 до 3.000 кубних метара било потребно 25 до 36 сати, а сада се те количине произведу за 13 до 20 сати.

„Успешно реализовани пројекат линијског намешавањa моторних бензина потврда је посвећености НИС-а производњи горива врхунског квалитета. Осим тога, ова инвестиција и нови компјутеризовани систем производње, обезбеђују производњу која је у складу са најсавременијим техничким прописима и захтевима из области безбедности на раду, противпожарне заштите и заштите животне средине“, истакао је Владимир Гагић, директор Блока „Прерада“ НИС-а.