100 најутицајнијих личности у ликовној уметности у 2014.

30-10-2014 01:37:53 | | / mojenovosti.com |

Марина Абрамович, примадона перформанса са петим местом на рејтингу и званично је најутицајнија сликарака у свету у 2014.г.

Угледна енглеска ревија ArtReview у новембарском броју објавила је рејтинг 100 најутиацјнијих личности у свету сликарства у 2014. години.

Први на списку је Никола Серота (Nicholas Serota), директор Галерије Тејт (Таte Modern) у Лондону, на другом и трећем месту су као и прошле године галеристи Дејвид Цвирнер (David Zwirner) из Њујорка и Ајван Вирт (Iwan Wirth) гостујући галериста у Цириху, Лондону, Њујорку, Лос Анђелесу, док је Glenn D. Lowey, директор музеја Moden Art (MoMa) на 4. позицији рејтинга најутицајнијх личности у свету ликовних умености у 2014.по верзији енгелске ревије ArtReview.

На овом рјејтингу Марина Абрамовић, примадона перформанса, је са својим петим местом и званично најутицајнија слиакрка у свету у 2014. години.

Рејтинг часописа АrtReview, који се саставља сваке године почев од 2002. и публикује у новмебарском броју , сматра се најутцајнијим у међународном ликовном свету.


Часопис ArtReview излази од 1949. године. Сада се пибликује 9 пута годишње и продаје се у 28 земаља света.

На сајту ревије објављена су имена сваког од 100 најутцајнијих ауторитета у арт -свету, галериста и кустоса, а у првој декади су поред пет наведених и . 6. Hans Ulrich Ebrist; 7.Jeff Koons, 8.Larri Gagosin; 9. Marian Goodman, галериста из Њујорка и Париза; 10.Cindy Sherman, уметнички фотограф.

Бранко Ракочевић