Британија светски рекордер у издаваштву

29-10-2014 11:37:34 | | / mojenovosti.com |

Међународна асоцијација издавача (IPA) објавила је свој традиционални извештај у коме је навела статистичке податке о броју нових књига издатих у 2014-ој години у разним земљама света.

Овогодишњи рекордери у издавању књига сходно навденим подацима постали су издавачи из Велике Британије. У овој земљи је на милион становника штамапно 2.875 примерака књига.

На овој топ листи светских лидера у издаваштву у 2014. друго место заузимају издавачи Тајвана са 1875 примерака на милион становника.

Ако се пак рачуна укупан обим издатих књига , онда је лидер без конкуренције НР Кина са преко 444.000 примеарка књижне продукције у овој години. Друго место заузимају САД са укупно 304.912 књига, на трећем месту је Велика Британија чији обим издавачке продукције износи 184.000 књига.

Велика Британија је ове године престигла свог главног конкурента, САД ,и у извозу књига: извоз британских издавача књига достигао је вредност од 1,5 милијарду евра, док су њихове америчке колеге укњижиле од ескспорта својих издања само милијарду .

Светски ескперти у области издаваштва и промета књига објашњавају овакав успех британских издавача креативношћу и иновацијамаа њиховог бизниса.

Разуме се да није на последњем месту ни огромна распрострањеност енглеског језика која је достигла на целој планети досад неслућене размере.

Б. Ракочевић