Рјабков: Службе САД путем цурења у медије претиле Русији масовним хакерским нападима

08-06-2017 01:50:52 | | / vostok.rs |


Америчке обавештајне службе су путем цурења у медије претиле Русији масовним нападима у сајбер-простору, изјавио је заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков.

Према речима Рјабкова, „Вашингтон се, радећи преко Пентагонових извођача претворио у највећег играча на тржишту тзв. експлоитса — рањивости софтвера који олакшавају хакерске упаде“.

„Преко цурења у медијима америчке обавештајне агенције су нам у време (бившег председника Барака) Обаме претиле да им таква места у софтверу омогућавају да у сваком тренутку изазову масовне нападе на критичне објекте руске инфраструктуре“, рекао је Рјабков током расправе у Парламенту.

Рјабков је нагласио да је од новембру 2015. године Русија у више наврата нудила америчкој администрацији да се одрже билатералне консултације са профилним стручњацима о борби против криминала у сајбер-простору.

„Међутим, америчка страна није показала интересовање за ту иницијативу и избегавала је контакте. Очигледно је да јој је на тај начин било згодније да пронађе изговоре за нове порције оптужби против Русије“, додао је дипломата.