Ушаков: Путин ће се састати са Ђинпингом на самиту ШОС-а

08-06-2017 09:51:38 | | / vostok.rs |


Руски председник Владимир Путин састаће се на маргинама самита ШОС-а, који се одржава 8. и 9. јуна у Астани с кинеским председником Си Ђинпингом и премијером Пакистана Навазом Шарифом, изјавио је заменик председника Русије Јуриј Ушаков.

„Пошто нам предстоји главни билатерални догађај ове године – посета Си Ђинпинга Москви 3. и 4. јула – овога пута састанак ће бити прилично кратак и највећа пажња биће посвећена питању сарадње двеју земаља у оквиру ШОС-а, а очигледно ће бити речи и о ситуацији на Корејском полуострву“, рекао је Ушаков.

Заменик руског председника такође је рекао да Москва сматра да постоје сви услови да Иран буде примљен у чланство Шангајске организације за сарадњу на једном од наредних самита ШОС-а.

„Иранци као посматрачи прилично активно учествују у раду организације, и то још од 2005. године“, подсетио је Ушаков.

Према његовим речима, Иран је званични захтев за ступање у ШОС поднео 2008. године.

„Ако се то не догоди на овом заседању у Астани, могуће је током наредних самита усвојити одлуку о пријему Ирана у пуноправно чланство“, нагласио је помоћник руског председника.

За самит је припремљено 11 докумената, међу којима су и конвенција о борби против екстремизма и изјава шефова држава о супротстављању тероризму.

Следећи самит ШОС-а биће одржан наредног лета у Кини, која ће преузети председавање организацијом по завршетку самита у Астани.