Лавров: Хистерични русофобични гласови из Подгорице изазивају жалост и смех

06-06-2017 01:51:56 | | / vostok.rs |


Приступање Црне Горе НАТО-у неће ојачати безбедност савеза и доводи до додатних трошкова земаља-чланица алијансе, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

„Ово је чист геополитички пројекат који не ојачава безбедност НАТО-а, то је очигледно. Он ће довести до додатних трошкова земаља НАТО-а, јер ће територија Црне Горе морати да се развија на војно-техничком плану. А безбедност Црне Горе он, такође, ни најмање не појачава, јер Црну Гору нико није угрожавао и не може да угрожава, а хистерични русофобични гласови који се повремено чују из Подгорице само изазивају жалост, па и смех“, рекао је Лавров на конференцији за новинаре после разговора са министром спољних послова Словачке Мирославом Лајчаком.

Према речима министра, „у замену за лојалност антируским санкцијама и антируске политике Црне Горе, њој (Црној Гори) ево наметнули су и чланство у НАТО“.

„Мислим да ово тренд који нас поново враћа на политику линија подела у Европи, који подрива многа обећања западних лидера о потреби да се осигура једнака и недељива безбедност и која је, све у свему, безизлазна линија, неће донети добро“, Лавров је додао.

Лавров је истакао да је Русија отворена за дијалог, те да је Русија спремна да разговара, али на равноправној основи, на основу конкретних чињеница и на основу конкретних поређења потенцијала и војне активности.