Путин: Разлог русофобије лежи у успостављању мултиполарног света, што није по вољи монополистима

02-06-2017 08:20:26 | | / vostok.rs |


Председник Руске Федерације Владимир Путин упозорио је да покушаји да се Русија обузда неће успети, не уперивши прстом ни на једну конкретну земљу, али је нагласио да су постојали покушаји да се повреде легитимни руски интереси.

Руски односи са Западом на најнижем су нивоу од периода Хладног рата због кризе у Украјини, а САД и Европска унија су увели санкције Москви због анексије Крима 2014. године, као и због подржавања проруске побуне на истоку Украјине.

Обративши се на састанку са главним уредницима иностраних новинских агенција, који присуствују Економском форуму у Санкт Петербургу, Путин је нагласио да економске санкције против Русије нису имале ефекта, додајући да предвиђа да ће се тренутни раздори у односима смирити, јер су "контрапродуктивни и штетни".

Путин је рекао да је русофобија на Западу контрапродуктивна и да неће трајати дуго, јер штети обема странама, додајући, међутим, да Русија мора да одговори на нагомилавање оружја других земаља.

Нагласио је да је русофобија на Западу повезана са појавом мултиполарног света, што није по вољи многим монополистима."Желео бих да кажем пар речи о узроцима онога што се догађа. Они су прилично очигледни. У неким земљама русофобија је прешла сваку меру. Разлог русофобије лежи у успостављању мултиполарног света, што није по вољи монополистима", објаснио је Путин.

Путин је изразио наду да то неће трајати бесконачно и да ће свет на крају развити свест да је то контрапродуктивно.

Према његовим речима, појава мултиполарног света је углавном последица тога што Руси раде на заштити својих легитимних интереса.

Партнери Русије у једном броју земаља, како је рекао, почели су да "предузимају покушаје обуздавања Русије, да се супротстављају њеној легитимној жељи да обезбеди своје националне интересе и у том смислу су прибегли свим врстама активности, укључујући економска ограничења која нису у складу са међународним правом".

"Сада могу да виде да то не функционише, да је ефекат нула и то их нервира и желе да остваре првобитне циљеве по сваку цену, да распирују тензије. За жаљење су они који раде такве ствари. Ми избегавамо да им пружимо и најмању могућу прилику за то, али они и даље траже изговоре за то тамо где их нема", истакао је Путин.

Први човек Кремља је нагласио да наводни антируски сентимент на Западу "неће трајати предуго, нити заувек, с тим што мора доћи до разумевања, те да је то контрапродуктивно и штети свима".

Путин каже да је нагомилавање руске војске одговор на спољашње промене.

"Што се тиче нагомилавања наше војске на далеком истоку Русије и на (Курилским) острвима, то није иницијатива Русије, као што је то у другом делу света, Европи. НАТО базе се све више и више приближавају, инциденти су све чешћи и да ли ми морамо да седимо нејаки и то посматрамо? Не, то неће бити случај и ми одговарамо на прави начин. Иста ствар се догађа на Истоку", поручио је Путин.

На маргинама економског форума у Санкт Петербургу, причајући са новинарима, Путин је рекао да изградња ракетног система на Аљасци и у Јужној Кореји представља изазов за Русију, на који се мора одговорити повећањем снага у региону.

Закључио је да неће седети докони док други повећавају свој војни капацитет дуж руске границе.

"Није ме брига ко ће бити следећи канцелар Немачке"

Председник Руске Федерације Владимир Путин изјавио је да га није брига ко ће бити следећи канцелар Немачке, јер Русија је, каже, спремна да ради са сваким ко је отворен за сарадњу.


"Заправо, радићемо са сваким под условом да су отворени за значајну сарадњу, као што смо и ми", рекао је Путин.


Очекује да ће на власт у Немачкој, након септембарских избора, доћи снаге које цене односе са Русијом.


"Надам се да ће људи који умеју да цене односе са Русијом предводити Немачку", нагласио је Путин.


Шеф руске државе је истовремено одбацио оптужбе да је званична Москва умешана у хакерске нападе на државном нивоу.


"На државном нивоу никада нисмо били умешани у то (хакерске нападе), то је најважнија ствар. Ја чврсто верујем да нема хакера који може драстично да утиче на изборе у другој земљи", навео је Путин.

"Трамп има свеж поглед на свет"

Владимир Путин сматра да политичко неискуство америчког председника Доналда Трампа не представља ману, већ предност због тога што, како је навео, има свеж поглед на свет.


Путин је на састанку са уредницима водећих светских медија рекао да је Русија охрабрена Трамповим изјавама током кампање у којима је рекао да жали због тога што се руско-амерички односи на најнижем нивоу и обећао да ће радити на њиховом побољшању.


"Москва се нада да ће успети да заснује конструктиван дијалог са Трампом", рекао је Путин, додавши да Русија уме да буде стрпљива.


Описавши Трампа као "непосредну и искрену особу" Путин је рекао да док неки сматрају Трампово недовољно политичко искуство маном, он верује да је то његова предност зато што има "свеж пар очију".


Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут


Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут

РТС