Симоњанова: Трагове РТ-а тражите у својим главама

02-06-2017 08:02:10 | | / vostok.rs |


Главни и одговорни уредник ТВ канала РТ и Спутњика Маргарита Симоњан коментарисала је изјаву директора француске Националне агенције за безбедност информационих система да нису пронађени трагови руских хакера у сајбер-нападу на седиште кампање Емануела Макрона.

„Нису пронађени трагови руских хакера у Француској. Што је и требало доказати. О Спутњику и РТ такође ништа нећете наћи, јер ничег нема. Тражите у својим главама“, рекла је Симоњанова.

Према речима директора АНССИ Гијома Пупара, сајбер-напад на Макронов штаб био је „толико неспецифичан и толико једноставан да је могао да га изврши практично било ко“, чак само једна особа. Он је додао да нису пронађени докази да је у напад укључена руска хакерска група АПТ28, која је оптужена за мешање у изборе у Сједињеним Америчким Државама.

Током предизборне кампање Макрон је изјавио да је његов штаб изложен сајбер-нападу, у који је наводно умешана Русија. Он није пружио никакве доказа за то. Осим тога, штаб тадашњег председничког кандидата оптужио је руске медије Спутњик и РТ за ширење информација о постојању офшор рачуна Макрона на Бахамима. Спутњик је прогласио оптужбе лажним, а Симоњанова је напоменула да Макронов портпарол није могао да наведе ниједан пример да су руски медији „ширили лажне вести“.

На састанку са председником Русије Владимиром Путином у Версају Макрон је такође изјавио да су РТ и Спутњик ширили „лажне информације и клевету“. Симоњанова је као одговор на то поново истакла да „никада није било ниједног лажног извештаја на РТ и да не постоје никакви докази“. А министар спољних послова Русије Сергеј Лавров видео је у саопштењу француског председника „познату инерцију антируске кампање“, коју је започела још администрација Барака Обаме.