Руске шаљивџије насамариле Ђукановиа и Марковића представивиши се као „Порошенко” и „Гројсман”

31-05-2017 01:16:06 | | / vostok.rs |


Познате руске телефонске шаљивџије - Алексеј Стољаров иВладимир Кузнецов, који су познатији под надимцимаЛексус иВова – скинуле су „скалп” и црногорском премијеру Душку Марковићу и Милу Ђукановићу.

Телефонирали су им, представивши се (Марковићу) као „Петар Порошенко, председник Украјине”, а Милу као украјински премијер „Владимир Гројсман”. И, обојица су „загризла удицу”.

Испричали су Лексусу иВовану због чега су били против референдума о уласку земље уНАТО,шта имају намеру да чине са сопозицијом и да имају намеру да оптуже Русију за проблеме на Балкану.

Марковић, којег је „позив из Кијева” затекао на изласку из авиона којим је допутовао на самит НАТО у Бриселу, изразио је наду да ће се ускоро срести саПорошенком.

Лексус иВован су претходно „упецали” мноштво других сличних наивчина – не само из политике.

Ево, како је (у сажетој форми) протекао разговор између „Гројсмана” (Лексуса) и Ђукановића:

„Гројсман”:
Ми такође желимо у НАТО, а имамо унутрашње поделе око тога. Како сте ви избегли референдум?


Мило: У Црној Гори постоји подела унутар становништва поводом НАТО, али је та подела старија, настала је раније. Део нашег становништва је био против наше независности јер је желео да останемо у заједници са Србијом. Сада су ти исти против нашег уласка у НАТО... У сваком случају, не морате ићи на референдум. Ми нисмо ишли јер нас на то није обавезивао Устав Црне Горе. Одлуку смо деонели у парламенту...

„Гројсман”:Не знамо шта да радимо са онима који су код нас против...

Мило: Ако ви не долазите (у Црну Гору), макар пошаљите ваше људе да им пренесемо нека своја искуства.

Гројсман”:Шта је било са терористима који су намеравали да код вас изведу државни преврат?

Мило
: Сви који су учествовали из Србије и Црне Горе су ухапшени и процесуирани. Хапшење су избегла само двојица руских држављана који су водили ту операцију, али не из Црне Горе него из Боеграда. Иако смо их тражили и преко Интерпола – Русија не жели да их изручи.

„Гројсман”:
А да ли су Београд и власт у Београду подржавали тај покушај?

Мило
: Из разговора са Александром Вучићем добио сам уверавање да они као држава за то нису знали, али су након сазнања били врло кооперативни према нама и дали нам веома важне информације за вођење поступка који је у току.

„Гројсман”:
Не знам да ли су вам рекли да ће наш нови амбасадор код вас бити Михаил Сакашвили...

Мило
: Ах, нису ми рекли. Знам Мишу. То је човек којег знамо и он ће имати максимално пријатељски третман. Уврен сам да тај посао може да обави на обострано задовољство

„Гројсман”:
Руси заиста прете да би могли гушити интерес својих грађана за долазак у Црну Гору. Да ли би вас изостанак руских туриста погодио?

Мило:
Да, руски туристи чине око 30 одсто туриста код нас.

„Гројсман”:
Желимо да створимо коалицију земаља које би се супротстављале руској агресији. Позвали смо Пољску, балтичке земље и Грузију. Хтели бисмо да их вас позовемо да уђете у ту коалицију.

Мило:
Разумем вашу идеју. Она би била одговор земаља које су угрожене агресијом руске државне политике. То је идеја о којој ћу одмах обавестити премијера и министра спољних послова. То су одлуке о којима морају пажљиво одлучити надлежни државни органи.

„Гројсман”:
Занима ме Трамп. Он нема непротивречну политику, а познато је да одгурнуо вашег премијера. Шта ваш премијер каже? Да ли му се извинио?

Мило:
То свакако није био примерен гест, али нисмо томе поклонили превелику пажњу. За нас је најважније да је Црна Гора била на самиту НАТО у Бриселу. Јер, остало је да се само све озваничи и да се 7. јуна на јарбол у Бриселу, испред седишта НАТО, подигне наша застава.

„Гројсман”:
Зазирете ли од могућности да на чело владе Косова дође Рамуш Харадинај?

Мило:Више бисмо волели да се настави политика коју су према Црној Гори водили председник Тачи и влада господина Мустафе. Верујемо ипак да је једно ово што Харадинај говори као опозиционар, а да је друго оно што ће морати да ради ако постане премијер. Мислим да нам од Косова не прети никаква опасност. А чињеница да је Црна Гора чланица НАТО деловаће обесхрабрујуће на све око нас који би хтели промену граница.

„Гројсман”:А ко је био организатор покушаја преврата са стране Русије. Држава или олигарси, попут Малофејева?

Мило:
Веома отворену и веома моћну подршку противницима НАТО у Црној Гори пружале су руске државне структуре. Радили су то званичници Думе и представници Министарства спољних послова, као и Јединствене Русије. Било је и мешања јеног дела моћника, руских олигарха.

„Гројсман”:
Ви, дакле, сматрате да је иза тога био Путин? Да је он наложио да се то одради?

Мило:
Претпостављам да и ви и ја имамо исто мишљење: да се такве операције према другим државама, у случају Русије, не могу изводити спонатано...

Марковић је такође са руским „телефонским хулиганима” разговарао више него озбиљно. Све време верујући да заста разговара са Порошенком.

У сваком случају, „Порошенку” је рекао да су иза покушаја преврата биле просрпске политичке странке чији су лидери повезани са Москвом.

Нагласио је да су Руси купили те политичке лидере, обезбедили им новац, политичку, обавештајну и финансијску подршку. Због тога је то изгледало доста озбиљно.

Похвалио се „Украјинцу” и да је - упркос историјским везама са Русијом - огроман број грађана Црне Горе опредељен за Европу, ЕУ и НАТО.

Није пропустио ни да каже да ће се у Подгорици судити „политичким лидерима који су органзацији Русије покренули дестабилизацију Црне Горе”.

Факти