Борисов: Западне компаније према источној Европи спроводе прехрамбени апартхејд

30-05-2017 12:01:13 | | / vostok.rs |


Бугарски премијер Бојко Борисов оптужио је западноевропске компаније да источној Европи испоручују прехрамбене производе и другу робу лошијег квалитета од онога што – под истим робним маркама – продају на тржиштима Западне Европе.

Борисов је сазвао специјално саветовање своје владе посвећено тој теми.

Борисов је осудио такву праксу западних компанија и назвао је „прехрамбеним апартхејдом”. Још је упозорио:

„То је неприхватљиво и увредљиво. То је заиста рецидив апартхејда. Јер, ради се о томе да се за једне прави квалитетнија храна, а за друге – нас у источној Европи – лошија”.

Влада Борисова има намеру да обави „контролну куповину намирница у продавницама Аустрије и Немачке и да квалитет купљеног упореди са квалитетом онога што исте фирме-произвођачи продају у Бугарској.

Министар пољопривреде, Румен Порожанов, изјавио је да су стручњаци његовог министарства већ покуповали потребне количине за анализу дечије хране, безалкохолних напитака, чоколаде и месних производа.

Додао је да ће „прехрамбено питање” бити приоритет Софије у време њеног председавања у Савету Европе које почиње 1. јануара 2018-те године.

У фебруару ове године је са сличном критиком мултинационалних компанија иступила влада Мађарске. Њени стручњаци су утврдили да велике западне компаније у Аустрији продају квалитетнију робу него у Мађарској.

Чак су објавили: „Паковања су иста, али су састојци различити”.

Удар Борисова на велике западне компаније утолико је симптоматичнији што је он један од најпрозападнијих бугарских политичара.

Међутим, у случају са „прехрамбеним апартхејдом” не ради се само о томе што западне компаније на продаји „скупе лошије робе” додатно зарађују.

Факти