Песков: Односи ЕУ и САД нису проблем Кремља

29-05-2017 01:42:58 | | / vostok.rs |


Европска унија и САД треба саме да се позабаве својим односом, то није проблем Кремља, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

„Тиме морају да се позабаве Европљани и Американци. То није наш проблем“, рекао је Песков новинарима.

„Иако је део Европе, Русија се вековима ослањала само на себе“, одговорио је портпарол Кремља на захтев да прокоментарише речи немачке канцеларке Ангеле Меркел да Европа више не може да се ослони на друге и да треба да узме своју судбину у сопствене руке.

Неки медији протумачили су те речи Меркелове као признање да она више не види САД као поузданог партнера.

Москва се залаже за блиску координацију са Француском у трговинско-економској сфери, упркос рестриктивним мерама са обе стране. Осим тога, једна од тема предстојећих разговора руског и француског председника биће борба против тероризма, рекао је Песков.

„То су, пре свега, билатерални односи. Постоји прилично много прекинутих механизама сарадње и интеракције. Такође, постоји и јасна потреба за бољом координацијом, без обзира на постојање рестриктивних мера са обе стране. Ипак, ми не прекидамо трговинско-економске везе“, рекао је Песков новинарима и додао да ће председници Француске и Русије Емануел Макрон и Владимир Путин разговарати и о „регионалним питањима“.

На питање новинара на којем месту ће на састанку бити тема борбе против тероризма, Песков је одговорио: „На веома важном, то је саставни део разговора“.

Председник Русије данас стиже у посету Паризу где ће отворити изложбу којом се обележава 300 година француско-руских дипломатских односа.