Проглашени победници Олимпијаде знања из руског језика, физике, хемије и математике

28-05-2017 08:50:11 | | / vostok.rs |


На свечаности одржаној у Руској школи у Београду, јуче су проглашени победници Олимпијада знања из руског језика, физике, хемије и математике које пету годину за редом организује компанија НИС у оквиру програма Енергија знања.





Проглашењу победника је присуствовао Александар Вучић, председник Владе Србије и изабрани председник Србије, затим Милош Благојевић, саветник министра просвете, науке и технолошког развоја, представници Руског центра за науку и културу Руски дом и Руског центра Фонда Руски мир при гимназији Јован Јовановић Змај у Новом Саду, представници Универзитета Лобачевски из Нижњег Новгорода из Русије, Филолошког факултета Универзитета у Београду и Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду, представници Друштва физичара и Друштва математичара Србије, Србског хемијског друштва и Славистичког друштва Србије, као и представници компаније НИС-а.

Победници Олимпијада знања представљаће Србију на међународним такмичењима широм света.



Изузетно смо поносни на успехе који наши учесници постижу на међународним такмичењима, јер се враћају са великим бројем освојених медаља и признања. До сада смо у оквиру програма Енергија знања подржали 28 олимпијада знања из области природних наука, иницирали смо оснивање билингвалних србско-руских одељења у две гимназије, Алексиначкој и гимназији Јован Јовановћ Змај у Новом Саду, као и у основној школи Јован Поповић у Новом Саду. И у наредном периоду наставићемо да афирмишемо младе и улажемо у образовање изјавио је Андреј Шибанов, заменик генералног директора НИС-а и директор Функције за организациона питања.

Милош Благојевић, саветник министра просвете, науке и технолошког развоја, је истакао да НИС представља позитиван пример компаније која улаже у науку и образовање и навео значај узајамне сарадње. Позивам компанију да настави и даље да улаже и да кроз програм Енерија знања буде наш добар партнер какав је била и до сада изјавио је Благојевић.

Олимпијски тим Србије који ће наступити на Међународној олимпијади из физике овог лета у Индонезији биће у саставу: Марко Шушњар, Душан Ђорђевић, Огњен Тошић и Вук Радовић из Математичке гимназије у Београду, као и Новак Станојевић из гимназије Светозар Марковић из Ниша.



На Међународној математичкој олимпијади у јулу, у Бразилу, тим Србије представљаће Никола Павловић, Алекса Милојевић, Павле Мартиновић, Игор Медведев, Јелена Иванчић, Марко Медведев и Огњен Тошић .

На Међународној хемијској олимпијади у јулу на Тајланду представници наше земље биће Андреј Кукуруза, Дамјан Чубраковић, Анамарија Николетић, Андреј Ковачевић и Игор Топаловић.

Олимпијада из руског језика одржана је у шест категорија. Први пут, ове године, поред ученика из Републике Србије, Црне Горе и Републике Српске, учествовали су и студенти факултета прве и треће године ових земаља, као и ученици средњих школа из Бугарске. Апсолутни победници такмичења су Јана Јелић из Основне Школе Живко Љуић из Нове Вароши, Данила Даниловић из Основне школе Иван Горан Ковачевић из Београда и Елена Лопушина из Основне школе Ристо Ратковић из Бијелог Поља.

Такмичари су награђени златним, сребрним и бронзаним статуама Енергије знања.

Компанија НИС у оквиру програма Енергија знањавелику пажњу поклања улагању у младе и усмерена је на сарадњу са образовним институцијама, универзитетима, факултетима, школама и стручним научним друштвима. НИС је у 2016. години постао прва компанија у Србији која је за свој допринос унапређењу квалитета образовања добила Светосавску награду коју додељује Републичко министарство просвете, науке и технолошког развоја.