Макмастер: Светска заједница се мора супротставити дејствима Ирана

27-05-2017 08:31:03 | | / vostok.rs |


Светска заједница мора да предузме „координисане напоре“ како би се супротставила дејствима Ирана на Блиском истоку, изјавио је данас саветник америчког председника за националну безбедност Херберт Макмастер.

„Мислим да је очигледно да Иран доприноси ширењу наоружања по читавом региону. Све је то веома добар разлог за координисане напоре за супротстављање деструктивном и дестабилишућем понашању Ирана“, рекао је Макмастер на конференцији за новинаре у италијанском граду Таормина, где је одржан самит Г7.

Саветник америчког лидера назвао је Иран „једним од највећих спонзора тероризма на свету“ и оптужио га практично за све проблеме на Блиском истоку.

„Иран подржава Хезболах у Либану, пружа финансијску подршку Хамасу, доприноси међуетничким ратовима широм региона, подржава режим председника Сирије Башара ел Асада, укључујући и његово коришћење хемијског оружја против цивила, а подржава и талибане у Авганистану“, изјавио је Макмастер.

Након што је Иран 29. јануара извео пробе балистичке ракете средњег домета, САД су прошириле санкциони списак, укључивши у њега 13 физичких лица — држављана Ирана, Уједињених Арапских Емирата, Кине, Кувајта и Либана. На списку је и 12 компанија из Ирана, Либана, Кине и УАЕ.

Санкције се тичу иранског програма за прављење балистичких ракета и подршку либанској шиитској групи Хезболах, коју Вашингтон сматра терористичком.