Макрон: Питање санкција Русији везан за испуњавање Минског споразума

27-05-2017 08:16:38 | | / vostok.rs |


Председник Француске Емануел Макрон изјавио је да ће 29. маја у Паризу с руским председником Владимиром Путином разговарати о сарадњи са Сиријом ради постизања дугорочног политичког решења.

„Ми (Г7) смо, такође, разговарали о неколико тема, међу којима су Сирија, Либија и Северна Кореја. Када је реч о Сирији, дошли смо до заједничког закључка да је за излазак из кризе неопходно дугорочно политичко решење. Француска ће играти своју улогу у томе са земљама Истока, али и у дијалогу с председником Владимиром Путином, с којим ћу се састати у понедељак у Паризу“, рекао је Макрон на конференцији за медије након завршетка самита „Велике седморке“ у Италији.

Према његовим речима, сви учесници Г7 признали су улогу Русије, Ирана и Турске у решавању сиријске кризе.

„На основу тога неопходно је градити политичко решење, истовремено се борећи у оквиру коалиције против свих терористичких организација“, рекао је Макрон.

Француски председник намерава с Русијом да води „захтеван дијалог“ када је реч о украјинском питању.

„Имаћу захтеван дијалог с Русијом. Али то ће бити дијалог“, рекао је Макрон.

Према његовим речима, питање санкција Русији и њеног одговора на те санкције везан је за испуњавање одредби Минског споразума.

„Потврђујем овај принцип и подржавам га. Истовремено, неопходно је разговарати с Русијом. Има много међународних тема које се не могу решити без захтевне размене с Русијом, а посебно сиријско питање“, рекао је Макрон.

Он је додао да би желео да ускоро сазове „нормандијски формат“ ради разговора о украјинском питању.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут


Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут