Бећковић: Сваки окупатор је забрањивао ћирилицу

27-05-2017 01:14:19 | | / vostok.rs |


Академик Матија Бећковић изјавио је да је довољан разлог да Срби сачувају ћирилично писмо старо хиљаду година то што га је сваки окупатор забрањивао.

„И да нема других разлога, то је довољно да оно буде свето и сачувано у сваком народу који се докопао слободе“, рекао је Бећковић за „Вечерње новости“ поводом најаве Града Београда да ће донети конкретне мере за заштиту традиционалног писма.

Академик Миро Вуксановић изјавио је да га је обрадовала та најава и да сматра да би свако добронамеран волео да се она оствари.

„Ако макар и овлаш погледамо улице, стичемо утисак да је то немогуће јер њима одавно већ влада латиница. Поздрављам сваки покушај да се то промени“, рекао је Вуксановић.

Професор Миро Ломпар оценио је да је потез београдских власти добар и да је посреди исправна одлука коју би требало допунити мерама закона и акцијама на популаризацији ћирилице.

И професор Вељко Брборић поздравио је мере града Београда и констатовао да је ћирилици потребна нека врста државне подршке или ће бити угрожена.

„Треба, међутим, бити опрезан да се ова мера не би схватила као неформална забрана латинице“, рекао је Брборић.