Лавров: Русија и Кина се залажу за денуклеаризацију Корејског полуострва

27-05-2017 10:41:45 | | / vostok.rs |


Русија и Кина се залажу за мере које би спречавале нуклеарни програм Северне Кореје, али не би блокирале могућност политичког решења нуклеарног питања на Корејском полуострву, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

Лавров је навео да су стране разговарале о ситуацији на Корејском полуострву и потврдиле конзистентну политику две земље о стриктном поштовању резолуције Савета безбедности УН.

„Залажемо се за усвајање мера које би, са једне стране, спречавале даљи развој ракетног и нуклеарног програма Северне Кореје, али које у исто време не би доводиле до повећања тензија у региону, не би блокирале могућност политичког и дипломатског решења нуклеарног питања на Корејском полуострву. Русија и Кина се снажно залажу за потпуну денуклеаризацију полуострва“, рекао је Лавров на конференцији за новинаре са својим кинеским колегом Ванг Јиом.

Кинески министар спољних послова Ванг Ји казао је да Русија и Кина јачају трговину и сарадњу у националним валутама.

Лавров је, са своје стране, рекао да Русија и њени партнери у Евроазијској економској унији позивају на евроазијску економску интеграцију. Он је казао да ЕЕУ и кинески економски пројекат Пут свиле сарађују на интеграцији Евроазије.

Он је истакао да се Москва и Пекинг залажу за формирање економских блокова који неће бити затворени за остале учеснике, алудирајући на трговинске споразуме ТТИП и ТЕ које је промовисала бивша америчка администрација, али их је одбацио амерички председник Доналд Трамп.

Руско-кинеске везе налазе се на „невиђено високом нивоу“, истакао је Лавров.

Русија и Кина сарађују у областима инвестиција, енергетике, свемира, високе технологије и војске, рекао је Лавров.