Зашто Русија ужурбано прави нову нуклеарну ракету?

26-05-2017 11:57:20 | | / vostok.rs |

Од 2018. године Русија уводи нову интерконтиненталну балистичку ракету „Сармат“ уместо ракете РС-20В „Војвода“ (по класификацији НАТО-а SS-18 Mod.3 Satan) која се користи већ 25 година.


Фабрика која производи најновију руску интерконтиненталну балистичку ракету „Сармат“ ради на новом оружју „фактички у три смене“,
изјавиоје министар одбране Сергеј Шојгу.

То значи да рад на новом оружју и средству за одвраћање агресора за Русију има стратешки значај.

Шта је то „Сармат“?

То је тешка интерконтинентална ракета на течно гориво која у називу носи ознаку РС-28. Тешка је укупно 100 тона, а степен са бојевом главом који стиже на циљ тежи 10 тона. Руске Стратешке ракетне трупе треба да добију ову ракету после 2020. године и да њоме замене најтежу и најубојитију стратешку ракету на свету, Р-20В „Војвода“, која је тешка 211 тона, а последњи степен са бојевом главом јој је тежак 8,8 тона.

„Она се неће разликовати од своје претходнице само по далеко мањој тежини него и по домету. Ракета ’Сатана’ је имала домет 11.000 км, док ће домет ’Сармата’ бити 17.000 км. Конструктори кажу да ће она моћи да лети преко Јужног пола одакле је нико не очекује и где нема противракетне заштите“, рекао је за „Руску реч“ војни аналитичар агенције ТАСС Виктор Литовкин.

По његовим речима „Сармат“ неће имати 10 бојевих глава, него најмање 15 самостално навођених вишеструких нуклеарних бојевих глава са независно усмереним пројектилима. Оне ће бити раcпоређене у виду „грозда“, а свака од њих ће имати снагу од 150-300 килотона и моћи ће да се одваја од „грозда“ у тренутку који је предвиђен програмом интегрисаним у бојеву главу.

По речима бившег команданта Стратешких ракетних снага, пензионисаног генерал-пуковника Виктора Јесина, „Сармат“ ће летети према циљу хиперсоничном брзином (преко 5 махова или 6.120 км/час), мењајући вертикалну и хоризонталну трајекторију како је не би могао пресрести ниједан систем противракетне одбране.

„Њу неће моћи да пресретну ни садашњи ни будући системи противракетне одбране противника. Овој ракети ће бити свеједно има ли противник уопште противракетну одбрану“, рекао је Јесин.

Прве нове ракете ће
добитидивизије стратешких ракетних трупа близу Краснојарска (4.150 км источно од Москве) и Оренбурга (1.450 км источно од Москве).

Колико ће „Сармата“ добити руска армија?

После „Војводе“ ће остати најмање 154 укопана силоса (исто толико је уништено у складу са споразумом СТАРТ 1). Нове ракете неће бити смештене у све те силосе. Њихов број треба да се уклапа у параметре споразума СТАРТ 3, којим је предвиђено да Русија и САД до 5. фебруара 2018. године имају по 700 постављених ракета и по 1.550 нукларних бојевих глава на њима.

„На сваком ’Сармату’ треба да буде по 15 бојевих глава, а у овом тренутку, према доступним подацима, Русија има 521 постављену ракету и 1.735 бојевих глава на њима (САД имају 741 постављену ракету и 1.481 бојеву главу)“, рекао је Литовкин.

Сврха нових интерконтиненталних балистичких ракета

По речима аналитичара, ново оружје ће бити укључено у борбено дежурство до истека важења споразума Старт 3 (2021. година). Дотада ће „Војводи“ истећи гаранција произвођача.

„Напоредо са тим ће од 2020. године у САД почети модернизација нуклеарне тријаде (стратешких бомбардера, балистичких ракета и подморница). За те потребе Вашингтон издваја преко билион долара. Тако ће нова ракета служити као средство за одвраћање у условима садашње конфронтације између двеју земаља“, додао је Јесин.

„Сармат“ се тестира од 2016. године. Досада је тестирање било фрагментарно, тј. проверена је само компатибилност будуће ракете и укопаног силоса, као и алгоритми лансирања. По речима експерата, сада је индустрија спремна за серијску производњу елемената ракете, а то значи да се може прећи на комплетно тестирање.

Николај Литовкин,
Руска реч