Москва: „Сандеј тајмс“ принуђен да објављује јефтине пропагандне спинове

21-05-2017 09:39:18 | | / vostok.rs |


Амбасада Русије у Скопљу оштро је критиковала британски лист „Сандеј тајмс“ који је објавио низ лажних текстова о уплитању Москве у унутрашње послове Македоније. Текст демантија објавило је Министарство спољних послова Русије.

„Донедавно су многи сумњали да активна умешаност британских медија у информациони рат може да поруши темеље традиционално јаке британске журналистике. Сада је одговор очигледан — њен квалитет неповратно пропада. Нова потврда за то је серија чланака о Македонији објављена у ’Сандеј тајмсу‘ 30. априла и 7. маја“, наведено је у саопштењу.

У првом чланку је наведено да би извесни „проруски националисти“ могли да претворе Македонију у „бојно поље Русије и Запада“, док је у другом било речи о томе да је Москва, наводно, претила Скопљу ембаргом на увоз пољопривредних производа. Аутор није навео доказе за ове тврдње.

Дипломате су навеле да је аутор ових текстова одабрао за њих веома звучне наслове: „Македонија у опасности од руске интервенције“ и „Македонији су рекли: Или Русија или страдања“.

Амбасада је навела да жали због тога што су медији пали толико да је чак и лист какав је „Сандеј тајмс“ принуђен да објављује „јефтине пропагандне спинове“.

„У овим чланцима је толико пренебрегавања чињеница, толико болесне тежње подметањима и отвореној лажи, да се сво то бунцање више и не може назвати производом професионалне журналистике“, наведено је у саопштењу.

Као пример „бујне маште“ аутора Амбасада Русије је указала на то да он чак не зна ни резултате превремених парламентарних избора који су у Македонији одржани у децембру прошле године.

„О чему се може разговарати с ’аналитичарем‘ који актуелну македонску владу назива прокремаљском и одмах, након неколико редова, тврди да ’Руси врше директан притисак на Владу Македоније да се она преоријентише на Москву‘? Где је ту логика или, макар, елементарни здрав разум?“, питају се руске дипломате.

Македонија је, према њиховом мишљењу, жртва притиска, уцена и претњи који стижу из Брисела, Вашингтона и Лондона. Запад притом тежи да одговорност пребаци на Русију.

„Чиме ће се на крају завршити ова нова авантура Запада на Балкану засад је тешко рећи. Јасно је једно — ’Сандеј тајмс‘ ће и даље неуморно измишљати поводе за раскринкавање прохтева Кремља, а добро одржавана покретна трака русофобичних лажи у Лондону наставиће да ради без престанка“, закључила је Амбасада.