Напад коалиције на сиријске снаге мора постати најзначајнија ставка на дневном реду разговора у Женеви

19-05-2017 08:01:39 | | / vostok.rs |


Напад коалиције предвођене САД на сиријске снаге у области Танф мора да постане најзначајнија ставка на дневном реду разговора у Женеви, изјавио је за Спутњик председавајући Одбора за одбрану и безбедност Савета Федерације Русије Виктор Озеров.

Коалиција на челу са САД извела је напад на сиријске провладине снаге у области Танф у оквиру утврђене зоне деескалације, рекао је за Спутњик представник Пентагона. Према његовим речима, „командант на терену сматрао је да ове снаге представљају претњу коалиционим снагама“.

„Надам се да овај инцидент неће утицати на женевски преговарачки процес, већ ће, напротив, постати најважнија ставка на дневном реду разговора у Женеви. Потребна је боља сарадња коалиције коју предводи САД и владиних снага Сирије“, истакао је Озеров.

Са своје стране, заменик председавајућег Одбора за одбрану и безбедност Савета Федерације Русије Франц Клинцевич уверен је да је одлука да се изврши напад на сиријске провладине снаге у области Танф у Сирији била изазвана политичким скандалом у САД око председника Доналда Трампа.

„Што се тиче акције коалиције предвођене САД у Сирији, изгледа да је она потпуно неконтролисана. Не мислим да је наредбу за напад по сиријским владиним трупама је дао лично Доналд Трамп. Њему сада једноставно није до тога. Али политички скандал изазван одређеним снагама око новог председника несумњиво је утицао на акције војног руководства на Блиском истоку“, саопштио је Клинцевич.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут