Захарова: Извештаји америчких медија да је Русија тражила пријем Лаврова код Обаме су лажни

18-05-2017 09:05:39 | | / vostok.rs |


Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова изјавила је да су извештаји америчких медија да је Русија тражила пријем министра спољних послова Сергеја Лаврова код бившег америчког председника Барака Обаме лажни.

Према њеним речима, дописница листа „Политико“ Сузан Гласер је, позивајући се на „одређене анонимне високе званичнике претходне администрације“ тврдила да су наводно од 2013. године „Руси буквално молили да се организује пријем министра спољних послова Русије Сергеја Лаврова у Белој кући“.

„Сузи, то је лаж“, рекла је Захарова.

Она је додала да је Русија увек била отворена за контакте на различитим нивоима, укључујући и највише.

„Од те 2013. године министар спољних послова Русије Сергеј Лавров одржао је 64 састанка и 192 телефонска разговора са америчким државним секретаром Џоном Керијем. У више од 90 одсто случајева ови разговори одржани су на иницијативу САД“, истакла је она.

Коментаришући састанак министра Лаврова и америчког председника Доналда Трампа, Захарова је рекла да ће Москва поделити транскрипт разговора Лаврова и Трампа уколико САД буду изразиле такву жељу.

Одговарајући на питање новинара о томе да ли руска страна намерава да пошаље белешке са разговора министра спољних послова Русије Сергеја Лаврова и председника САД Доналда Трампа, она је истакла да је „председник (Русије) врло јасно говорио о овој теми“.

Захарова је додала да се не види тренд у нормализацији унутрашње политичке ситуације у САД након избора, коментаришући именовање специјалног тужиоца за истрагу „мешања Русије“ у изборе у САД.

Министарство правде САД именовало је бившег шефа ФБИ Роберта Милера за специјалног тужиоца за истрагу такозваног „мешања Русије“ у америчке председничке изборе 2016. године. Америчке обавештајне агенције раније су оптужиле Русију за покушај да утиче на изборе, Русија је у више наврата негирала ове наводе, а портпарол Кремља Дмитриј Песков назвао их је „потпуно неоснованим“.

Захарова је рекла да руска страна нема став о овом питању.

„То је унутрашња ствар САД. Ми смо свој став о апсурдности свих оптужби давно изразили и рекли да сматрамо да је то унутрашња политичка борба у Сједињеним Државама, које, нажалост, не могу да изађу из изборног циклуса и врате се на нормални колосек“, закључила је она.